Népegészségügyi Központ: a vírustagadás hátráltatja a védekezést

Népegészségügyi Központ: a vírustagadás hátráltatja a védekezést

A vírustagadás nagyon hátráltatja azokat a védekezési mechanizmusokat, amelyeket a tudomány és a kormány előír, illetve biztosít mindenki számára - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán az MTI szerint.

Hetven koronavírus-fertőzött hunyt el egyetlen nap alatt Magyarországon

3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő.

Galgóczi Ágnes hozzátette: az összefogáson alapuló védekezést veszélyeztetik az internetes portálokon, a közösségi médiában, illetve már a közoktatási intézményekben is terjedő vírustagadó nézetek.

Hangsúlyozta: nagyon fontos hogy a mostani időszakban mindenki megértse egyéni felelősségét. Mindenkinek oda kell figyelnie a maszk megfelelő viselésére, a távolságtartásra, a tüsszentési etikett betartása és a kontaktusok számának csökkentésére - mondta.

Galgóczi Ágnes kitért az influenzaoltásokat övező fokozott érdeklődésre is, - mint mondta - januárig, az influenzaszezon magyarországi beköszöntéig, mindenkinek lesz lehetősége beoltatni magát.

Interjúnk a témában Faragó Laura szociálpszichológussal:

Mi áll a vírustagadás és a maszkellenesség hátterében? - Interjú Faragó Laura szociálpszichológussal

Újra lehet élesztőt kapni a boltban, pedig itt van a koronavírus-járvány második hulláma, ami az elsőn is túlmutathat. A kezdeti pánikot azonban nem csak higgadt mértéktartás, hanem lázadás és gúnyolódás is felváltotta. Mi történt az emberekkel? Kik, és miért lettek vírustagadók vagy maszkellenesek? Lehet-e egyáltalán más véleményünk egy járványról?