Több mint százezer ember tüntet az alkotmánybíróság döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt Lengyelországban

lengyel tüntetés
Twitter

Szerdán 430 ezer ember tüntetett országszerte az alkotmánybíróság múlt heti döntése ellen, a pénteki, varsói demonstrációt az eddigi legnagyobbra tervezték, a fővárosi demonstráció mellett más városokban is tartanak ma felvonulást, írja a 444.

A tudósítások szerint a tömeg fiatalokból áll, tábláikon testük feletti rendelkezéshez való jogot követelik, s vannak, akik a szélsőjobboldali kormánypártot, a PiS-t szidják. Az Óvárosban maszkos, fekete ruhás - bizonyos híradásokban focihuligánként emlegetett - férfiak gyülekeztek, ők pirotechnikai eszközökkel támadtak a tüntetőkre. A rend őrei közbeléptek, többeket letartóztattak a helyszínen.

Számos helyszínen zavarták meg a tüntetéseket a nacionalisták, az egyik során a rendőrség könnygázt is alkalmazott, s Bartłomiej Sienkiewiczet, Donald Tusk egykori belügyminiszterét is arcon fújták.

A Lengyel Nők Sztrájkjának egyik vezetője, Marta Lempart pedig bejelentette, Jarosław Kaczyński, a PiS elnökének háza elé vonulnak.

A tüntetésről a lengyel közszolgálati tévé is beszámol: úgy gondolják, az esemény egy biológiai bomba, a demonstrálók feje felett pedig vírusfelhő lebeg.

A történések kapcsán az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk a Twitteren megosztotta: Lengyelország még nem veszett el.