A lengyel belügyminiszter határozott reagálást ígér további templomrongálások esetén

A lengyel belügyminiszter határozott reagálást ígér további templomrongálások esetén

Határozott rendőrségi reagálást helyezett kilátásba szerdán Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, amennyiben folytatódnak az utóbbi napok tüntetései során tapasztalt templomrongálások – írja az MTI.

A rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot azon tüntetések alkalmával, amelyek az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés után törtek ki országszerte –közölte Kaminski az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

A tiltakozók 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást – olvasható a közleményben.

Mivel a tüntetések szervezői kilátásba helyezték, hogy folytatják  "agresszív és szentségtörő cselekményeiket", a rendőrség határozott lépésekre készül a közrend megóvása érdekében – figyelmeztetett Kaminski.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést, a tüntetőket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja feminista mozgalom "Nem megyünk munkába" jelmondattal akciót hirdetett.

Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, a Polgári Platform párt alelnöke is kifejezte támogatását az akció iránt. A varsói közösségi közlekedési járművekre zászlókat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A feminista tiltakozások mellett Varsó forgalmát szerda délben a gazdatüntetés is megbénította. A több közlekedési csomópontot eltorlaszoló gazdák az állatvédelmi törvény – jelenleg parlamenti munkálatok alatt álló – módosítása ellen tiltakoznak, mely tiltja a prémes állatok tenyésztését, valamint az exportra szánt állatok rituális (kóser vagy halal) vágását.