2019 elejétől idén szeptemberig 256 millió forintból utazott Orbán és stábja

A kormányfő és kísérete 2019 év elejétől idén szeptemberig 55 alkalommal utazott külföldre, 93 napot volt távol Magyarországtól, erre összesen 256 millió forint ment - írja a Népszava az adatigénylésükre megkapott külügyminisztériumi lista alapján. Orbán Viktor utazásainak jelentős része csak egy napos gyorslátogatás volt, de akadtak hosszabb események is: tavaly áprilisi pekingi útja négy napos volt, idén júliusban öt napot töltött Brüsszelben. A rövid utazások magyarázhatják, hogy a negyedmilliárd nagyobb része, 149 millió forint útiköltségre kellett, szállásra 95 milliót költöttek.

Erre vonatkozóan nem kaptak információt, de a lap számításai szerint Orbán Viktornak és kísérőinek fejenként átlagosan 78 ezer forintba kerül egy éjszaka, ebbe a tolmácsokat és a biztonságiakat is beleszámolták, akik valószínűleg nem ugyanolyan kategóriájú szállást kapnak, mint a miniszterelnök.

Vannak olyan egy napos utazások is, amelyeknél szállásköltséget számoltak fel, feltehetően a küldöttség hajnalban érkezett és napközbeni tartózkodásra béreltek szobákat, vagy a delegációban volt olyan személy, aki előbb érkezett, mint a kormányfő. Orbán washingtoni látogatása, amikor Donald Trumppal találkozott, hivatalosan egy napos volt, de 9,6 millió forintnyi szállásköltség így is összejött. A legdrágább utazás a januári három napos indonéziai volt, 12 fős küldöttséggel, 80 millió forintért.

A tájékoztatás szerint két év alatt 20 alkalommal használták Orbán Viktor utazására valamelyik honvédségi Airbust, de az nem derült ki, hogy ez húsz le- és felszállást, vagy húsz utazást jelent-e.