Lukács László: a kormányzat nem készült fel kellően a koronavírus-járvány második hullámára

Lukács László: a kormányzat nem készült fel kellően a koronavírus-járvány második hullámára

Meddig tart ki a vidéki egészségügyi hálózat a koronavírus-járvány alatt? címmel tartott ma délelőtt közös sajtótájékoztatót Dr. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarcz-Kiefer Patrik, az ellenzéki párt Baranya megyei önkormányzati képviselője. 

Schwarcz-Kiefer az elmúlt hetek mohácsi eseményeivel kapcsolatban elmondta, az elmúlt 20 év politikai elitje a  dinamikusan fejlődő Baranya megyét az ország egyik legszegényebb megyéjévé tette, és ebbe a rossz állapotában érkezett meg a koronavírus az első hullám kezdetén.

Kifejtette, Mohácson futótűzként terjedt a hír, hogy le kell zárni a településen lévő kórház belgyógyászati osztályát, ez azonban semmilyen hivatalos megerősítést nem nyert napokig. Hangsúlyozta,

a helyi ellenzéki önkormányzati képviselők hathatós közreműködése kellett ahhoz, hogy végül Mohács polgármestere, Pávkovics Gábor és Dr. Csizmadia Csaba alpolgármester - aki egyébként egy személyben a mohácsi kórház igazgatója is - nagyon szűkszavú, ám annál lényegre törőbb közleményben tudassák hivatalos közleményben is Mohács és a régió lakosságával, hogy a hír igaz és valóban be kellett zárni az említett osztályt koronavírusos fertőzések miatt.

A politikus úgy véli, nagy veszélyt jelent az, ha valaki féligazságok és szóbeszéd alapján kell, hogy meghozza azt a döntést, hogy milyen módon vesz részt az egészségügyi ellátásban.

Schwarcz-Kiefer hangsúlyozta, egy másik tanulsága ennek a történetnek az, hogy rámutatott a nem megfelelő védelmi protokollra.

Az átszállítások esetén megvalósuló védelmi protokoll kapcsán példának felhozott egy megtörtént esetet, amikor

a mohácsi kórházból egy másik Baranya megyei kórházba átszállított beteg negatív koronavírus-teszt ellenére is magával vitte a kórokozókat, ezáltal a másik kórházban is megbetegedéseket okozott.

Egy másik jó szemléltető példa pedig, amikor szintén egy Baranya megyei kórházban

az a személyzet, amelyik a betegek élelmiszerellátásáért felel, egy nyolc órás munkanapra egy pár kesztyűt és egy maszkot kap. Ők azok a személyek, akik az összes osztály összes betegével találkoznak. 

- hangsúlyozta.

Úgy véli, a fenti példák is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az átfertőzöttség az egészségügyi dolgozók körében.

Az ellenzéki párt Baranya megyei önkormányzati képviselője közölte,

a mohácsi belgyógyászat jelenlegi és leendő betegeinek Komlóra, Siklósra vagy esetleg Szekszárdra kell eljutniuk ahhoz, hogy egészségügyi ellátásban részesülhessenek.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak a betegeknek az oda-vissza körülbelül 100 kilométeres utazásra, Schwarcz-Kiefer Patrik elmondta, igényelhetnek betegszállítót, akiknél már így is egy hetes várólisták vannak. A másik lehetőség a tömegközlekedés, ami egy beteg ember számára komoly megterhelést jelent, a harmadik pedig az, ha kocsival teszi meg az utat, ami jelentős anyagi terhet ró az illetőre.

A Jobbik alelnöke, Lukács László György szerint a kormányzat nem készült fel kellően a koronavírus-járvány második hullámára, ennek a levét pedig az emberek isszák meg.

Lukács arról beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy

nincs olyan életszerű, a jelenlegi helyzetben is alkalmazható eljárási protokoll, amely egyszerre védi az egészségügyi, szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait.

“Orbán Viktor hagyja, hogy a vírus diktálja a tempót Magyarországon”- fogalmazott. Szerinte ezt az ütemet az ország akkor sem fogja bírni, ha az egészségügyben, a szociális ágazatban és a rendvédelemben dolgozók továbbra is minden erejüket megfeszítik.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a helyzetet "settenkedő, lopakodó kórházbezárásra" használja. Kormányzati szándékot lát arra, hogy ne nyissák újra a most bezárt osztályokat.

A jobbikos parlamenti képviselő széles körű, ingyenes tesztelést és maszkosztást sürgetett.