Földönkívüli életre alkalmas bolygókra bukkantak

Földönkívüli életre alkalmas bolygókra bukkantak

Összesen 24 esetben bukkantak kutatók olyan ideális bolygóra, amely akár még a Földhöz képest is jobb helyszín lehet az élet számára - írja az SG.hu. 

A kutatócsoport tagjai a Kepler Object of Interest Exoplanet Archive adattárára támaszkodva futottak végig a visszaigazolt exobolygók hosszas listáján, amelyen több mint 4500 ilyen planéta szerepel. 

A jellemzők terén az életkort, a méretet, a hőmérsékletet, a rendszeren belüli elhelyezkedést, valamint a csillag típusát és korát vették közelebbről szemügyre, ezek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy a tőlünk kivétel nélkül 100 fényévnél távolabb lévő égitesteken még akár tombolhat is az élet.

Hozzátették, a Nap számunkra tökéletes társ, az életkort illetően ez nem feltétlenül igaz, hiszen az ilyen G-típusú csillagok nagyjából 10 milliárd évig elegendő „üzemanyaggal” rendelkeznek, és mivel a komplex életformák kialakulásához nagyjából 4 milliárd évre volt szükség, ez nem minden esetben lehet megfelelő.

Szóba jönnek tehát itt a K-típusú csillagok is, amelyek általában kisebbek és hűvösebbek, viszont jóval hosszabb élettartammal bírnak, amely akár 20-70 milliárd év is lehet, miközben a kísérő bolygók esetében a belső hőt biztosító nagyobb tömeg, a légkört hosszabb ideig megtartó erősebb gravitáció, valamint az akár 5 Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérséklet is jobb feltételeket jelenthet, annak ellenére, hogy „itthon” ma a 2 Celsius-fokos emelkedéstől rettegünk

A Föld életkora nagyjából 4,5 milliárd év, viszont az ideális intervallum 5 és 8 milliárd év között lehet, a tömeg esetében pedig az akár a 1,5-szörös eltérés is megfelelőnek tűnik. 

Mint írták: a 24 legjobb jelölt közül (jelenlegi tudásunk alapján) egyik sem rendelkezik az összes felsorolt jellemzővel, egyikük viszont már 4 feltételt teljesít, vagyis kitűnő otthonnak bizonyulhat az élet számára.