„A pénzt hol adják oda? A Bütyöknél, a telepen...”

„A pénzt hol adják oda? A Bütyöknél, a telepen...”

Háromezer forintokat osztottak szét a fideszesek és mondták nekik, hogy menjenek és szavazzanak Koncz Zsófiára

- mondta a nevét és arcát nem vállaló Ongai férfi az N1TV-nek és az Alfahírnek.

Már a borsodi időközi választás előtt nyílt titok volt, hogy a választókerületben nagy számban élő cigány lakosokat megvesztegetik, illetve kényszerítik a voksoláson való részvételre. Pénzzel, krumplival vagy a közmunka megvonásával zsarolták őket a kormánypárti jelölt győzelme érdekében.

Most mondják, hogy pénzt adnak, akik szavaznak. 

A pénzt hol adják oda?

A Bütyöknél, a telepen...

Én csak délután megyek el szavazni, mert akkor több pénzt adnak!

Az Ongán készült rejtett kamerás felvételen éppen arról beszélnek, hogy hová kell menni a már említett 3 ezer forintért, miután leadták a szavazatukat Koncz Zsófiára. Volt, aki úgy tudta, később már 5 ezer forintot osztogattak. A nyilatkozó helyi lakos meg is erősítette, hogy estefelé valóban többen voltak, akik még elmentek a szavazókörbe. Nem zárta ki, hogy csak Ongán 6-700 romát így vittek el a voksolásra.

Egy német rendszámú autó hozta őket, láttam, hogy osztják a pénzt. Reggel egy piros Volkswagennel mentek oda, de váltogatták is a kocsikat

- tette hozzá informátorunk.

Úgy tudjuk, hasonló módon szállították a cigányokat szavazni az érintett 42 településen. Az viszont biztos, hogy amikor Mezőzomboron jártunk, a választás napján, fehér kisbusszal hozták-vitték a romákat a cigánysorról.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Fideszre leadott szavazatokért kaptak-e pénzt, és ha igen akkor mennyit, de ellenségesen léptek fel, amikor észrevették, hogy kamera is van nálunk.

Hiába jelentek meg ezek a felvételek már október 11-én, a választás napján, és vélhetően arról is mindenki tudott, hogy mi zajlik a cigánysoron, a Fidesz-KDNP-kormány által módosított jogszabályok alapján azonban nem történt választási visszaélés. 

Arról ugyan többen is beszélnek, hogy pénzt vagy egyéb juttatást kaptak a szavazatukért, de mivel névvel nem vállalták a nyilatkozatot, ezért bizonyítani ezt nagyon nehéz, azt pedig nem tiltja a törvény, hogy szervezetten, kocsival vigyenek bárkit is szavazni.

Így nyert végül Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje, aki mindössze 1722 szavazattal kapott többet, mint riválisa, az ellenzék közös jelöltje, Bíró László. Nem kell viszont sokat matekozni azon, ha például Ongán, Mezőzomboron, Taktaharkányban vagy bármelyik településen, illetve városban nem ilyen szervezettséggel szavaztatják a romákat, akkor ki nyerte volna a borsodi időközi választást.