Leállhat a szlovák sportélet

Leállhat a szlovák sportélet

Szigorú intézkedéseket hozhat a szlovák Központi Válságstáb, a válogatott meccsek kivételével a teljes sportélet megbénulhat - írja Pozsonyból a Nemzeti Sport. A koronavírus terjedése miatt betiltják a tömegrendezvényeket, sportesemények megrendezésére csak szigorú feltétellel kerülhet sor:

Néhány kivételtől eltekintve betiltjuk  a tömegrendezvényeket. Kivételt képez a házasságkötés, temetés, keresztelő, önkormányzati ülések. Akkor nyílik lehetőség sportrendezvény megtartására, ha a rendező fel tudja mutatni a tizenkét óránál nem régebbi negatív koronavírusteszteket, és a rendezvényt negyvennyolc órával korábban bejelenti a regionális egészségügyi hivatalnak

– nyilatkozta sajtótájékoztatóján Ján Mikas higiénikus.

Ivan Kozák, a Fortuna Ligát irányító Ligás Klubok Uniójának elnöke szerint ez nehezen kivitelezhető:

Lényegében akkor lehetne lejátszani a mérkőzéseket, ha mindenkinek van tizenkét óránál nem régebbi negatív tesztje. Ez nehezen lesz kivitelezhető. Közeleg a válogatott szünet, amely előtt a hétvégén van egy forduló a Fortuna Ligában. Megpróbálunk megoldást találni, de úgy tűnik, félbe kell szakítanunk a bajnokságot.

Az NSO szerint csütörtökön dől el, hogy hétvégén lejátsszák-e például a Zsolna-DAC összecsapást.

A lap azt írja, hogy a sportélet valamennyi szereplője tiltakozik a szigorítások bevezetése ellen, szerintük ezzel likvidálnák a sportot. Idézik Ján Kováciket, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnökét, aki kritizálta az intézkedéseket:

Helytelennek, logikátlannak és diszkriminatívnak tartjuk a Központi Válságstáb intézkedéseit. Az elsők leszünk Európában, ahol betiltják a futballt. Ilyet nem vezettek be olyan országokban, ahol sokkal súlyosabb a koronavírus-helyzet. Mi nem cserkészek vagyunk, akik a szabadidejükben futballoznak. A szlovák szövetség tizennégyezer embernek ad munkát, és több mint százezer tagunk van. Ez a tervezet természetesen nemcsak a profi labdarúgást érinti, hanem az ifjúságit és az amatőrt is. Ez ideig egyetlen gócpontot sem fedeztek fel futballmeccseken.