Azoknak az erdélyi magyaroknak, akik szavazás után lépnek be Magyarországra, nem kell karanténba vonulniuk

Azoknak az erdélyi magyaroknak, akik szavazás után lépnek be Magyarországra, nem kell karanténba vonulniuk

Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza Magyarországra azok, akik hazajönnek szavazni, adta hírül az RMDSZ: ezt a romániai magyar párt kérte, és a magyar Operatív Törzs (OT) hagyta jóvá, írja a 444.hu.

A hazautazók

bármelyik magyar-román határátkelőhelyen vasárnap reggel 8 óra és hétfő reggel 9 óra között korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra.

Ehhez a választáson való részvételt a személyi igazolványon lévő kisméretű matricával (VOTAT) kell igazolni.

Menczer Tamás államtitkár arról beszélt: a magyar kormánynak fontos, hogy minden érintett részt tudjon venni a holnapi román helyhatósági választáson, ezért az OT úgy döntött: a kettős állampolgárok és az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román állampolgárok és gyermekeik minden határátkelőhelyen korlátozás nélkül léphetnek be Magyarországra vasárnap reggeltől hétfő reggelig.

Péntek este Semjén Zsolt közleményt az MTI-nek a magyar jelöltek támogatásáról:

Hajrá magyarok! Hajrá RMDSZ!

Semjén: az erdélyi magyarok a magyar jelölteket támogassák!

Az erdélyi magyarok a magyar jelölteket támogassák a hétvégi romániai önkormányzati választásokon - ezt kérte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében. Fekete-Győr András újfent - a Momentumtól már megszokott módon - a magyar jelöltekkel szemben, románok mellett kampányol - fogalmazott Semjén Zsolt.

Az Operatív Törzs világhírű virológusai megállapították, hogy az RMDSZ szavazói és a futballszurkolók rezisztensek a covid fertőzéssel szemben

- írta a döntés kapcsán Hadházy Ákos közösségi média oldalán. 

Romániában tegnapra egyébként újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga. Az Európai Unióban pedig lakosságarányosan továbbra is kiugróan magas Romániában a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, a járvány lakosságarányos terjedési sebessége azonban nagyjából megfelel az uniós átlagnak.