Orbáni nyugalom?! Azzal nem lehet fizetni a boltban!

Orbáni nyugalom?! Azzal nem lehet fizetni a boltban!

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor adott egy félórás "exkluzív" interjút a köztévében, ami inkább csak egy új imázsvideónak tűnt, és a miniszterelnök egy kevésbé ismert, nyugodtabb oldalát kívánta bemutatni. Jakab Pétert, a Jobbik elnökét kérdeztük a tegnapi kormányfői beszélgetésről. Interjú. 

 

Szombaton órákig promózták az Orbán-interjút, a miniszterelnök mégis nagyon kevés konkrét dologról beszélt a 30 perces beszélgetés során. Ezek szerint a kormányban most úgy gondolják, szükség van egy "nyugodt Orbánra" a napi rekordszámú megbetegedések ellensúlyozására?

Ha az orbáni nyugalom megmutatása volt a nagy bejelentés, akkor az csak annyit jelent: a kormány semmit nem tanult a járvány első hullámából. Orbán akkor is olyan nyugodt volt, amikor már szinte minden európai ország bejelentette a maga munkahelyvédelmi tervét, és mi még csak ott tartottunk, hogy a miniszterelnök rábízta a válságkezelést a munkaadókra és a munkavállalókra, mondván, egyezzenek meg egymással a hogyan továbbról. Az eredmény brutális gazdasági visszaesés, elszabaduló infláció, rekord mértékű áremelkedés és növekvő munkanélküliség lett. Ha ebből tanult volna a kormányfő, akkor bejelenthette volna, hogy a járvány megfékezése érdekében ingyenessé teszik a tesztelést, a veszélyeztetett munkahelyek védelmében átvállalják a bérek 80 százalékát, az álláskeresési járadék idejét és összegét megemelik, a hiteltörlesztési moratóriumot pedig meghosszabbítják. Mindezek helyett egyelőre marad az orbáni nyugalom, amivel azonban nem lehet fizetni a boltban.

 

A miniszterelnök többször is hivatkozott a nemzeti konzultációra, ami alapján meghozta a kormány védelmi intézkedéseket, miközben még az még a köztévé riporterének is feltűnt, hogy a konzultáció kérdéseit egy teljesen más helyzetben tették fel. Mennyit számíthat a kormányzat számára a nemzeti konzultáció valójában?

Egyszer azt mondja a miniszterelnök, hogy ne akarjunk mindenhez érteni, meg ne akarjunk virológusok lenni, a nemzeti konzultációra azonban mégis úgy hivatkozik, mintha azt virológusok töltötték volna ki. Maradjunk annyiban, hogy ne keverjük össze a válságkezelést és a kormánypropagandát. Orbán se teszi, pusztán hülyére akar venni egy nemzetet, borítékba csomagolva.

 

Orbán Viktor azt azért elárulta, hogy lesz egy új minisztere, Novák Katalin, aki a családok életéért felel majd, hangsúlyozva, hogy a családok életminőségének javítása 1,5-2 éves projekt. Mit üzen most a leendő miniszternek?

Azt, hogy a családok életminőségének javítása nem várhat 1,5-2 évet, hiszen a számlákat nem 2 év múlva kell kifizetni, hanem most, márpedig a gyermekes családok közel fele jelenleg a létminimum alatt él, mindenféle megtakarítás nélkül. Annak viszont örülök, hogy a kormányfő mindössze ilyen időtartamban, vagyis csak a következő választásig gondolkodik. Az ellenzéki együttműködés sikere azt mutatja, hogy neki tovább nem is érdemes.