A Club Aliga közterületi partszakasza védelmében álltak ki az ellenzéki képviselők

A Club Aliga közterületi partszakasza védelmében álltak ki az ellenzéki képviselők

1948 után most ismét egy hatalom akarja lezárni a közterületeket, közparkokat – közölte Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke a Club Aliga bejáratánál tartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, egy augusztus eleji kormányrendelet értelmében ugyanis az ingatlan eddigi közparkjának közterület jellegét már nem kell fenntartani. Az ellenzéki politikus úgy látja, ez az intézkedés illeszkedik abba a sorban, ahogy „a NER oligarchái” elveszik a magyar emberektől, a magyar családoktól a balatoni területeket.

Potocskáné közölte, a sajtótájékoztatót megelőző fürdőegyesületi lakossági fórumon azt remélték, válaszokat kapnak a beruházótól vagy a kormánypárti politikusoktól, de azok saját maguk helyett csak magyarázkodó levelet küldtek.

Mi a civilek mellett vagyunk, mert nem hagyhatjuk, hogy a Balaton csak keveseké legyen. Mi azt szeretnénk, hogy a Balaton továbbra is mindenkié legyen, és ide, a Club Aligába bárki, bármikor le tudjon menni

– hangsúlyozta. Felszólította a kormányzatot, hogy vonja vissza az ominózus kormányrendeletet.

El a kezekkel a Club Aligától, el a kezekkel a Balatontól! – mondta Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki ismertette, a szocialisták aláírásgyűjtő akciójához már több mint százezren csatlakoztak. Mint fogalmazott, a Balaton mellett

minden ötödik kilométernél találunk egy Orbán-strómant, egy Mészáros Lőrincet, adott esetben egy Tiborczot vagy egy Garancsit.

Úgy látja, a helyiek attól félnek, hogy

elveszik tőlük a balatoni partszakaszhoz jutás lehetőségét, mindezt úgy, hogy „nincs párbeszéd, nincs konzultáció”.

Azt ígérte, parlamenti keretek között teszik fel azokat a kérdéseket, amiket a fürdőegyesület lakossági fórumán a civilek fel szerettek volna tenni.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok közösen szeretnének fellépni a tízezer helyi lakos, illetve az összes magyar ember érdekeiért, mert „nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek ne fűződne emléke a Balatonhoz”. Úgy véli,

a kormányzat azt várja el, hogy „a magyar emberek itt költsék el kuporgatott forintjaikat, és az ő zsebeiket tömjék meg”.

Megígérte, hogy ha a helyi lakóknak szükségük van rájuk, akkor ők itt lesznek, küzdeni fognak, hogy „a Fidesz ne tehesse ezt meg a magyar emberekkel”.

Szendefy Mária, az LMP Somogy megyei elnöke reményét fejezte ki, hogy az aligai fürdőegyesülethez hasonló kis közösségek előbb-utóbb kiharcolják azt, ami nekik jár: hogy hozzáférésük legyen a Balatonhoz vagy bármely más természeti kincshez, ami mindannyiunké. A zöldpárti politikus

azt szeretné elérni, hogy a Balaton kiemelt természeti védettséget élvezzen, így ne lehessen közvetlenül a part mellett építkezni, azt lezárni.

Kamasz Julianna, a Momentum Fonyódi Alapszervezetének elnöke úgy fogalmazott,

a Magyar Tenger nem magántenger,

ezért meg kell védeni a természeti kincseit, szabadstrandjait azoktól, akik azt be akarják építeni. Hozzátette, minden Balaton-parti településnek joga van a szabadstrandokhoz.

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke a lakossági fórumot „megindítónak” nevezte, egyúttal feltette a kérdést: lesznek-e elegen akkor is, ha

adott esetben el kell állni a Club Aliga kapuját,

és azt kell mondani „erőszakkal nem lesz beépítés, erőszakkal nem veszik el a helyiektől az utolsó strandterületet”. Azt ígérte, „neki fognak menni” a kormánynak és azoknak a nagyberuházóknak, akik „érdemtelenül vesznek el olyan területeket és pénzösszegeket, melyek minden magyar polgárt megilletne”.