Maradt tisztázatlan része a sörtörvénynek: például, hogy kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék?

Maradt tisztázatlan része a sörtörvénynek: például, hogy kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék?

Idén nyáron a 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény ,,A jelentős piaci erővel rendelkező vállalkozásokra vonatkozó szabályozás" alcíme a 7/B. §-sal egészült ki.

A vendéglátó helyeknek kötelesek legalább 20 százalékban kisüzemi söröket csapra tenni, továbbá terméktípusonként legalább két különböző gyártó termékeinek értékesítését biztosítani.

A javaslat egyik célja, hogy a kisebb piaci szereplők, például kisüzemi sörfőzdék nagyobb eséllyel gyakorolhassanak hatást a piacon.

De mi a helyzet abban az esetben, ha kisüzemi sörfőzde üzemeltetet italt árusító vendéglátó üzletet? Ő is köteles lesz más gyártótól származó termékek értékesítését biztosítani? Az idáig nem tisztázott kérdéssel dr. Vadai Ágnes Kövér Lászlóhoz fordult írásban, kérdését a javaslatra vonatkozó paragrafusokkal alátámasztva.

A választ végül Schanda Tamástól kapta meg. Bár célszerűbb lenne a válasz szót idézőjelbe rakni, a kérdés ugyanis továbbra is megválaszolatlan maradt. Lássuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának részletes visszajelzését:

„A magyar kkv szektor szereplőinek piacra lépésének támogatása kiemelt nemzeti érdek. Az Ön által hivatkozott szabályozás is ezt tartja szem előtt.”

Tiszta vizet nem öntöttek a pohárba, így hát marad a sörtörvény, a maga homályával.