Becslés: több uniós pénzt kaphat Magyarország, mint a mostani ciklusban

Becslés: több uniós pénzt kaphat Magyarország, mint a mostani ciklusban

A Portfolio óvatos becslései szerint Magyarország a jelenleginél is több uniós pénzhez juthat a 2021-2027-es költségvetési időszakban. A 2014-2020-as ciklusban a minden csatornán keresztül elosztható 39 milliárd euró helyett akár 52,8 milliárd euróra is ugorhat a pénzösszeg 2018-as árakon számolva, reál értelemben ez 35 százalékos növekedés. 

A magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, ezért becsléseik szerint az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről akár 61,5 milliárd euróra is bővülhet. Mindez akkor igaz, ha a magyar kormány kérni fogja a rendelkezésére álló sokmilliárd eurós hitelt a Next Generation EU csomagból.

A számok óvatos becslések, sem uniós, sem magyar kormányzati részről nem tettek közzé hivatalos adatokat.

Hogy áll az egyenlegünk?

A cikk szerint a mostani ciklusban évente nagyjából 1 milliárd eurót fizetett a magyar állam az uniós kasszába, ez durva becsléssel közel 2 milliárd euróra emelkedhet. Ha az összes hitelt felveszi Magyarország (9 milliárd euró körül alakulhat), akkor az elérhető 52,7 milliárd euró helyett a nettó egyenleg körülbelül 39 milliárd euró lenne. Két évvel ezelőtt még 21,1 milliárd eurós nettó egyenleget kalkuláltak.

További részletek a számítási módszerről és az összegekről a portfolio.hu cikkében.

Most akkor bekerült a jogállamisági feltétel az uniós költségvetésbe, vagy sem?

Az Európai Unió intézményi vezetői, valamint az állam- és kormányfők négy napon keresztül tárgyaltak Brüsszelben az új költségvetésről és a példátlan gazdaságélénkítő csomagról. Csúcsközeli hosszúságú volt az egyeztetés, csak a 2000-es nizzai esemény előzte, mindössze húsz perccel.