Nem vicc: a Magyar Nemzet szerint enyhítheti az iskolaőrség a tanárhiányt

Nem vicc: a Magyar Nemzet szerint enyhítheti az iskolaőrség a tanárhiányt

Mint ismert, az elmúlt 10 év kormányzati teljesítményének egyik legszomorúbb bizonyítványa, hogy a magyar közoktatás intézményeiben

iskolaőrséget, azaz akár fizikai erőszakot kell bevetni a diákok és a pedagógusok védelme érdekében. 

Külön jelzésértékkel bír, hogy még Orbán Viktor miniszterelnök sem tagadta le az Országgyűlés előtt, "az állapotok elvadultak", a mélyszegénységben élők helyzetével, és a romaintegrációval nem tudott mit kezdeni a kormánya az elmúlt évtizedben. 

A Magyar Nemzet most arról ír, hogy az iskolaőrség, akár a közoktatást egyre jobban sújtó tanárhiányt is enyhítheti. Ugyanis egy szakértőre hivatkozva azt állítják, hogy

az iskolai konfliktusok okozta stressz nagyobb visszatartó erő a pedagógusok számára, mint az alacsony fizetés. 

Tehát szerintük főleg a stressz miatt van tanárhiány az országban és nem azért, mert a kezdő tanári fizetés havi 130-140 ezer forint körül mozog. 

Évek óta húzódó probléma

Mint ismert, a pedagógusok bérrendezése továbbra is megoldatlan feladat a kormány számára. A probléma legfőbb oka az, hogy  a bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven. Így például ebben az évben kizárólag azon tanárok fizetése emelkedik, akiknek a szakmában töltött idejüknek köszönhetően magasabb pedagógus bérkategóriába lépnek át. 

Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint

Magyarországot tekintve, a kezdő pedagógusok garantált bérminimuma vásárlóerő-egységben az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Közgazdászok részletes vizsgálata szerint a versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek, miközben egy kezdő gimnáziumi tanár bére csupán 11 százalékkal nőtt.

Az adatok rávilágítanak arra nyilvánvaló tényre is, hogy az elmúlt években a jóval magasabb bérrel kecsegtető magánvállalatok, elszívták a pedagógus munkaerőt. Szintén megállapították, hogy

az alacsony költségvetési hiány az utóbbi időszakban, részben annak volt köszönhető, hogy a közalkalmazotti bérek változatlanok voltak.