Tíz év kormányzás után Orbán elismerte: "az állapotok elvadultak", nem sikerült a romaintegráció

Tíz év kormányzás után Orbán elismerte: "az állapotok elvadultak", nem sikerült a romaintegráció

Orbán Viktor miniszterelnököt Bősz Anett (DK-Liberálisok) kérdezte hétfőn a parlamentben az iskolaőrségről.

"Ne kerülgessük a forró kását!" - fogalmazott a 2010 éve kormányzó Orbán, hozzátéve, a kérdés,

"hogy a legrosszabb anyagi helyzetben lévő családokból érkező diákokat, akik gyakran egyébként cigány diákok, miért nem sikerül integrálnunk az oktatás normális rendjébe". 

"Küszködünk ezzel a problémával!"

- szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor - miután hivatalosan is elbukott az eddigi romaintegrációs politikája -, úgy fogalmazott: ha nincs egy világos, egyértelmű, fegyelmezett, keménykezű iskolavezetés, akkor ezekben az iskolákban nem lehet rendet tartani.

"Az állapotok elvadultak"

- ismerte be, számos helyen szükséges iskolaőrséget bevezetni, és ha kell fizikai erőt alkalmazva a magukról megfeledkező diákokkal szemben.

Orbán Viktor egyébként úgy látja, ha ezek a gyerekek tanulnak rendesen, van esélyük arra, hogy "kikerüljenek abból a helyzetből, amibe beleszülettek". és ha a tanulás után dolgoznak, akkor van esélyük arra is, hogy jobb életük legyen, mint a szüleiknek.

De

"az lehetetlen dolog, függetlenül attól, hogy cigány vagy nem cigány a szülő, hogy bemegy az iskolába, mert egyest kapott a gyerek, és fizikailag megfenyegeti a tanárt. Ezt nem fogom eltűrni"

- mutatott be Orbán Viktor, milyen egy sikeres ország.  

Az államtitkár szerint nem a kormány, hanem a közösségi média felelős a tanárverésekért

Tíz évvel a NER megszületése után is képes az Orbán-kormány ellenzékből kormányozni, és nagyon úgy tűnik, hogy ehhez a színjátékhoz a többi szereplő is kész csatlakozni. Ilyen például az iskolaőrség ügye. Az utóbbi időben egyre jobban elharapódzó iskolai erőszak fékezésére a kormány úgy döntött, hogy bevezetik az iskolaőrséget.