Kárpátalján már a lakosság evakuálásra készülnek az árvíz és a földcsuszamlások miatt

Kárpátalján már a lakosság evakuálásra készülnek az árvíz és a földcsuszamlások miatt

Készenlétbe kell helyezni a helyi mentőegységeket és eszközöket – így határozott a Kárpátaljai Megyei Államigazgatás vezetője a regionális vészhelyzeti bizottság ülése után. Az elmúlt napok heves esőzései miatt a Tisza ukrajnai vízgyűjtő területéről folyamatosan érkeznek a jelentések az áradások nyomán megrongálódott gátakról, hidakról és közutakról.

Több tucat települést zárt már el a víz, van, ahol az energiaszolgáltatás is akadozik. Jelenleg a legrosszabb helyzet Rahó környékén alakult ki, ahol az özönvíz földcsuszamlásokat is okozott.  A Tisza vízszintje ott 1,5 méterrel magasabb a szokásosnál.

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerdán már a 2008. évinél is súlyosabbnak nevezte az ország nyugati részében súlyos pusztításokat végző és halálos áldozatokat is követelő áradásokat.

Hasonló a helyzet a Felső-Tisza romániai mellékfolyóin is, ahol hétfő óta a legmagasabb fokú készültségben várják a vízügyi szakemberek az árhullámokat.

Jelentős árhullám érkezik a Felső-Tiszán

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet harmadfokú (vörös színű) figyelmeztetést bocsátott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira. A figyelmeztetés értelmében hétfőn 18 órától szerdán 12 óráig a Felső-Tiszán, a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán árvizeket idézhet elő a következő két napban várható nagy mennyiségű csapadék.