Tényleg megszűnik a veszélyhelyzet, a kormány benyújtotta a törvényjavaslatot

Tényleg megszűnik a veszélyhelyzet, a kormány benyújtotta a törvényjavaslatot

Benyújtotta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot a kormány - írja a hvg.hu. Ennek parlamenti elfogadásával ér majd véget a veszélyhelyzet és hatályát veszti a köznyelvben felhatalmazási törvényként ismertté vált koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

Az indoklásba belefért a "hisztériakeltés" emlegetése is:

Magyarország veszélyhelyzeti intézkedéseivel szemben a kezdetektől fogva példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását.

Június 20-ig tarthat a veszélyhelyzet, de nem szűnik meg minden intézkedés

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyet ha a képviselők támogatnak, akkor megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és véget ér a különleges jogrendi időszak.