Több a gyógyult Magyarországon, mint az aktív fertőzött

Több a gyógyult Magyarországon, mint az aktív fertőzött

Tállai András államtitkár kezdte az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját, szerinte Magyarország a vírussal szembeni küzdelem első fordulóját megnyerte, ezután a gazdasági intézkedésekről beszélt, például a világon egyedülállónak nevezte a hiteltörlesztési moratóriumot, mert a kedvezmény időszaka sehol nem ilyen hosszú, valamint az ügyfél- és termékskála sem ilyen széles.

Néhány adatról is beszámolt:

  • a lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is
  • a vállalatoknál 50 százalék a moratóriummal élők aránya, de a nagyvállalatok 70 százaléka törleszt

Kedvező járványügyi számok

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint kedvezők az adatok, több a gyógyult (1711), mint az aktív fertőzött (1554). Az összes regisztrált fertőzött 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi. Négy százalék körül mozog azon elhunytak száma, akiknél számottevő alapbetegséget nem tartottak nyilván.

Újabb 5 áldozata van itthon a koronavírusnak

Egy nap alatt 5 újabb áldozatot szedett a koronavírus Magyarországon, közülük egy fő budapesti, négy pedig vidéki - derül ki a kormányzati tájékoztatási honlapról. Az áldozatok száma így Budapesten 296, vidéken 195, országosan tehát 491. Az aktív fertőzöttek száma Budapesten 4 fővel 660-ra emelkedett, míg vidéken 15 fővel 894-re csökkent, így az összes aktív fertőzött száma 1554.

Müller szerint az adatok igazolják, hogy a járvány lecsengő szakaszában járunk. 430 fertőzöttet kezelnek kórházban. Százezer lakosra vetítve az elhunytak száma 5, a fertőzötteké 38.

10 ezernél is többen karanténban

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt a magyar-szerb határ megnyitásáról, és ismertette az adatokat:

  • 1459-en töltötték le a karanténellenőrző applikációt, 900-nál több aktív felhasználó van
  • 11 810 fő van házi karanténban
  • 106 esetben indítottak rémhírterjesztés miatt büntetőeljárást