A miniszterelnöknek kedves polgári körrel kötött szponzori szerződést a Szerencsejáték Zrt.

A miniszterelnöknek kedves polgári körrel kötött szponzori szerződést a Szerencsejáték Zrt.

2019 utolsó hónapjában 60 millió forintos szponzorációs szerződést kötött a Szövetség a Nemzetért Alapítvánnyal (SZNA) a Szerencsejáték Zrt. - mutat rá a 24.hu.

Az alapítvány körül néhány évvel ezelőtt botrány robbant ki, ugyanis az állami tulajdonú HungaroControl Zrt-től 320 millió forintot kapott. A szervezet egyébként az Orbán Viktor által 2002-ben létrehozott polgári körök fenntartásáért felelt. Közpénzről van szó, aminek felhasználása nyilvános adat, de a szerződést és az elszámolást azóta sem látta senki. 

Először Fónagy János államtitkár azt mondta, hogy a pénzből az alapítvány a légiirányítást népszerűsítette. Ám az alapítvány 2016-ra vonatkozó beszámolójában a légiirányítás népszerűsítése nem szerepelt. Később az alapítvány kuratóriumának elnöke, az egykori fideszes képviselő László Tamás már azt állította, hogy a pénzből az alapítvány által fenntartott Polgárok Háza népszerűsítésére is költöttek. 

Krskó Tibor kormányközeli üzletember cégével, a KOD Médiával a Szerencsejáték Zrt. szintén kötött decemberben 30 millió forint értékben szerződést. A Fidesz-közeli Média a Családért Alapítvánnyal pedig 25 millió forintban állapodtak meg. Közismert, az alapítvány médiadíjának fővédnöke Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó. Februárban már csak egyetlen, hétmilliós szponzorációs szerződést kötöttek, méghozzá a Férfiak Klubja Nonprofit Kft.-vel.

A 24.hu megjegyezte, hogy az alapítvány oldalán évek óta megállt az idő, nem nagyon frissítik.