"Uram, bocsájtsál meg nekem!" - 20 gondolat Gyurcsánytól, amelyekre ma senki nem készült fel a Parlamentben

"Uram, bocsájtsál meg nekem!" - 20 gondolat Gyurcsánytól, amelyekre ma senki nem készült fel a Parlamentben

Ahogy arról beszámoltunk, az önkormányzatok 710 milliárd forintjával számoló különleges gazdasági övezetek létrehozását célzó törvényjavaslat vitájában Gyurcsány Ferenc is felszólalt. Sőt, ő volt a DK vezérszónoka. A volt miniszterelnök nem szórakozott a paragrafusok elemzésével, nem használt jegyzetet sem, de megint sikerült egy kicsit magával rántania a Parlament színvonalát. Alább egy csokor a negyedóra gondolataiból:

  1. "Ha megöljük az önkormányzatokat, akkor minden bizonnyal megöljük a hazát."
  2. "Számtalanszor végighallgattam Önöktől, hogy a nemzet szuverenitása az egy olyan megkérdőjelezhetetlen közös érdek, annak fenntartása oly fontos valamennyi magyar számára, amelyért érdemes megküzdeni akár a sárkánnyal is."
  3. "Homogén nemzetállamok vagyunk-e, vagy nemzetállamokon belül differenciált közösség? Ha az előbbi, akkor egyébként nem is kell önkormányzat, sőt, általában nem kell semmi sem. Be kell tiltani az egyesületeket, az egyházakat, - Uram, bocsájtsál meg nekem! - a Katolikus Egyházat, amely világegyházként egyébként országokat átívelően hirdeti az igét. "
  4. "Nem ezt gondolom, Teremtő Atyám, csak ebből ez következne."
  5. "Minősíthetném a törvényt viszonylag durva szavakkal, de az az igazság, hogy értelmetlen."
  6. "Nem akarok hosszú történetet mesélni Önöknek, bár belefér a 15 percembe." 
  7. "És hát hallva a kormány előterjesztésének racionálisan is alig követhető dadogását, és száraz érvelését, majd a kormánypárti politikusok, hát meglehetősen sekélyes, időnként a szótagolás problémájával küszködő felolvasását, mégis csak hadd meséljek el Önöknek valamit."
  8. "Nyilván találkoztak azzal a jelenséggel, hogy egymás mellett van három-négy település."
  9. "Gyanítom, ahogy én, úgy Önök is feltehetik a kérdést: mi a bánat történik itt?"
  10. "Hát, nem kell hozzá hosszú gondolkodás, Önöknek ez erőfeszítés, de hát próbálják meg egyszer." 
  11. "Az egyik településen van 2-3-4 kitűnő ember, nyakába vette a települést, dolgozott, gondolkodott, szervezkedett, és jutottak egyről a kettőre, zajlik az élet, hétvégente vannak történeteik, összejárnak." 
  12. "Ne krákogjon, hanem szopogasson valamit, legyen olyan kedves."
  13. "Én egyébként azzal az értelmezéssel, amit Önök képviselnek, és itt hallottam, az államtitkár úr előterjesztésében is, hogy a munkaalapú társadalom, - vagy talán Ön mondta, képviselő úr -, hogy mi ezzel nem értünk egyet, - Ön mondta? - Hát gratulálok hozzá!"
  14. "Jönnek Áts Feriék, azok is vörösingesek voltak talán? A hétszázát, megint ide találtunk!"
  15. "Önöknek elment a józan eszük."
  16. "Ha vesznek egy kiló csirkefarhátat, annak az egyötöde, az bemegy a közösbe. Nem Önök támogatják azt a beruházást, hanem az én nyugdíjasom támogatja."
  17. "Hogy süljön le a képükről a bőr maguknak."
  18. "Nem maguk adnak pénzt az önkormányzatnak, hanem mindenki, aki vesz egy pohár tejet, egy csirkefarhátat, egy kiló száraztésztát."
  19. "Kitűnő szónoklatok fognak jönni, a mi közönségünk megtapsol bennünket, mi három percre jól érezzük magunkat: 'jól megmondtuk nekik!', aztán maguk meg tesznek rá."
  20. "Mit csináltak maguk? Semmit! Gyalázatos bandát képviselnek Önök, ölik az országot, és az önkormányzatokat, szégyelljék magukat! Szégyelljék magukat, nemzetrontó emberek!"