Kigúnyolta az államtitkár azokat, akik a MOL kézfertőtlenítőjét olcsóbbá akarták tenni

Kigúnyolta az államtitkár azokat, akik a MOL kézfertőtlenítőjét olcsóbbá akarták tenni

A parlamentarizmus csúcsára ért Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, miután tájékoztatás helyett mindössze egyetlen mondatnyi gúnyolódást dobott oda két ellenzéki képviselőnek, akik a MOL hazai gyártású kézfertőtlenítőjének ára felől érdeklődtek, pontosabban annak csökkentését akarták kérni.

A jobbikos Sneider Tamás és a párbeszédes Tordai Bence egymástól függetlenül nyújtottak be írásbeli kérdéseket (Sneider, Tordai, Tordai 2.) arra vonatkozóan, hogy a MOL Hygi Fluid kézfertőtlenítője az előzetesen beharangozottakkal szemben miért ennyire drága, ha kis kiszerelésben veszik meg.

Ismert, amikor a MOL március végén bejelentette, hogy almásfüzítői üzemében szélvédőmosó folyadék helyett a WHO ajánlásainak megfelelő kézfertőtlenítőt fognak gyártani napi 50 ezer literben, a várakozások arról szóltak, hogy egy minőségi, de az import termékeknél olcsóbb szert teríthetnek szét a hazai piacon a hazai olajvállalat jóvoltából.

Ugyanakkor a vásárlók a kiskereskedelmi árusítás kezdetével azzal szembesülhettek, hogy a 200 ml-es kiszerelés 1990 forintba kerül, ami egyáltalán nem olcsó. És bár a 2 literes kiszerelésnek már valóban jó ára van 3990 forintért, a kettő közötti ötszörös árkülönbség (10000/liter és 2000/liter) nem tűnik indokoltnak még annak fényében sem, hogy nagy kiszerelésben mindig olcsóbb vásárolni.

Schanda Tamás János államtitkár válaszában egyetlen mondatot írt, ügyelve a Ház méltóságára:

„Ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak.”

Az persze jó kérdés, hogy mit értett segítség alatt az államtitkár, mert az ellenzéki képviselők egy esetleges árcsökkentés kiharcolásával nyilvánvalóan a magyar állampolgároknak segítettek volna abban, hogy meg tudják venni a MOL kézfertőtlenítőjét kis kiszerelésben is, például ha nincs 4000 forintjuk erre a célra.

Van pár százezer ilyen ember az országban.

Ugyanakkor az is tény, hogyha egy államtitkár munkája a fentebb idézett mondatban merül ki, tényleg nem sok értelme van a parlamenti igyekezetnek. Ez azonban már egy olyan kérdés, ami inkább a magyar jogállamiságról, demokráciáról, a szavazók tiszteletéről szól.