Korrupciós kockázat, baráti alapon szervezett kaszinókoncessziók - reagált Garancsi „sikerére” a Transparency International

Korrupciós kockázat, baráti alapon szervezett kaszinókoncessziók - reagált Garancsi „sikerére” a Transparency International

Azt már Andy Vajna filmügyi biztos tavaly januári halála után se gondolhatta senki komolyan, hogy majd özvegye, Vajna Tímea viszi tovább a kaszinóbizniszt. Pedig lehet, hogy annyit az özvegy is érthet a kaszinókhoz, mint az új tulaj Garancsi István.

Az évi 10 milliárd forint tiszta hasznot hozó öt fővárosi kaszinó és ennek online formájának elnyeréséhez ugyanis nem kell pályázatot kiírni. Elég ha az illetékes kormányzati döntéshozó megállapítja, hogy a jelentkező megbízható szerencsejáték-szervező, és Garancsi István a kormány szerint éppen ilyen megbízható szerencsejáték szervező, mivel Andy Vajna után pályáztatás helyett ő kaphatta meg a koncessziós jogokat.

A döntést vélhetően meggyorsította, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormányzati engedélyek megadása is egyszerűbbé vált.

Óriási bizniszről van szó, még akkor is ha Magyarország nem egy szerencsejáték-birodalom

- reagált az Alfahírnek nyilatkozó Ligeti Miklós. A Transparency International jogi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Garancsi István személyében megmaradt a NER-kompatibilis szereplő a hazai kaszinóbizniszben. 

Itt az állam a saját monopóliumát, koncesszió formájában szervezi ki és a koncesszió kiosztása az, ami a korrupciós kockázat, hiszen nem egy bárki számára átlátható, azonos feltételeket teremtő versenyben osztották ki ezeket a kaszinó-üzemeltetési jogokat

- mondta Ligeti Miklós, aki szerint látható, hogy ezek a jogok végül baráti kezekbe kerültek. 

"Igazából nem lepett meg"

– erről már Szilágyi György beszélt a kaszinópápa-váltással kapcsolatban az Alfahírnek. A Jobbik alelnöke szerint nem is lehetett kérdés, hogy a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna után nem a filmproducer örökösei működtethetik tovább a kaszinókat, hanem Garancsi István, aki ugyanúgy a NER része, a miniszterelnök kötélbarátja.

Egyik strómantól a másik strómanhoz kerültek a budapesti kaszinók, és volt a koncessziónak egy kitétele ami így szól: megbízható szerencsejáték szervező legyen a nyertes. Ez maga Orbán Viktor, hiszen kormányzása is egy hazardírozás Magyarország jövőjével ezért sem meglepő, hogy egy NER-lovag nyerte el a koncessziót

- tette hozzá Szilágyi György.

Az Orbán-kormány indítványára a parlament 2012-ben hozta meg azt a jogszabályt, amely kitiltotta a nyerőgépeket a bárokból, éttermekből, illetve egyéb nyilvános helyekről és csak kaszinókban lehet ezeket üzemeltetni. Egy évvel később 2013-tól a kaszinók levonhatták a játékadóból a koncessziós díjukat, majd 2014-ben úgy módosították a törvényt, hogy az internetes szerencsejáték-piac is a Fidesz gazdasági holdudvarához kerülhetett. Az elemzők szerint ezek a döntések valóságos főnyeremény-sorozatot indítottak el a kaszinókat működtető LVC Diamond kft. számára, amelynek új tulajdonosa a Las Vegas Casino Zrt.-n keresztül immár Garancsi cége, a Garinvest Zrt.