Március 15-én tüntetnek a diákok az új Nemzeti Alaptanterv ellen

Március 15-én tüntetnek a diákok az új Nemzeti Alaptanterv ellen

Az Operaház elé szervezett NAT-ellenes tüntetést az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom, régi nevén Független Diákparlament. A szervezet felhívásában hangsúlyozta, hogy minden felelős állampolgárra számítanak a délután négykor kezdődő tiltakozáson.

A tüntetés célja, hogy széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről, hogy egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszer jöhessen létre.

Közleményükben arra emlékeztetnek, hogy az elmúlt időszakban több tucat tantestület, több mint ezer tanár, számos szakmai szervezet, diákok, és 24 ezer aláíró fejezte ki tiltakozását országszerte az új Nemzeti Alaptanterv őszi bevezetése ellen. 

Az ADOM fel is sorol egy párat a legnagyobb problémák közül:

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit.
  • Ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra.
  • Történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.