Hiába a családvédelmi akcióterv egyre kevesebb gyermek születik idehaza

Hiába a családvédelmi akcióterv egyre kevesebb gyermek születik idehaza

A családvédelmi akcióterv ellenére egyre kevesebb magyar gyermek születik idehaza. A Jobbik elnöke, Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy várható-e olyan komplex intézkedéscsomag kialakítása, amely pozitív hatással lehet a gyermekvállalási kedv emelkedésére.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2019 januárja és novembere között 81 341 gyermek jött világra, ami 1274-gyel, 1,5%-kal elmaradt a 2018. január–novemberi születésszámtól. A természetes fogyás a 2018 első tizenegy havi 36 282-vel szemben 36 623 fő volt, ami 0,9%-os növekedést jelent. 

A Jobbik elnöke, Jakab Péter szeretett volna arról érdeklődni, hogy az eddigi kedvezőtlen eredmények miatt tervez-e további intézkedéseket is bevezetni a kormányzat a természetes szaporulat növekedése érdekében. A jobboldali politikus levelére azonban nem Orbán Viktor, hanem Rétvári Bence válaszolt, aki szokásához híven cinikusan reagált.

"Mi Önökkel ellentétben nem szaporítani való haszonállatokhoz hasonlítjuk a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat 

- kezdte mondandóját Rétvári, hozzátéve, hogy a 2020-as büdzsé is a "családok költségvetése" lesz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint teljes termékenységi arányszámot tekintve jobban teljesít 2010-hez képest a kormányzat. Másrészt rendkívül kedvező előjelnek tartja, hogy az utóbbi években növekedett a házasságkötések száma. 

Rétvári szerint a kormány mindent meg tesz a magyar családok jövője érdekében. Véleménye szerint a Jobbik olyan erőkkel kötötte össze sorsát, amely inkább az illegális bevándorlást támogatja. 

A kormány propagandája úgy csinál, mint ha nem is engednének be több tízezer vendégmunkást

Minden szuverén országnak joga van eldönteni, hogy miként reagál a munkaerőpiaci kihívásokra - mondta a Nézőpont Intézet elemzője szombaton az M1 csatornán. Rosonczy-Kovács Mihály kifejtette: a visegrádi négyek (V4, azaz Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia) szerint nem külső, hanem belső erőforrással kell válaszolni ezekre a kihívásokra.

Az írásbeli kérdést feltevő Jakab Péter lapunknak egyébként úgy fogalmazott, hogy Rétvári újfent cinikus válasza jól jellemzi a kormányon lévő pártok arrogáns, lekezelő, magát felsőbbrendűnek gondoló modorát.

"Bizonyára úgy vélik, hogy az ilyen és hasonló, tartalmilag semmitmondó válaszokkal engem vagy a mindenkori kérdezőt bántják meg, azonban nem így vagy: a széleskörű közvéleményt, a választópolgárokat, köztük a saját szavazóikat veszik semmibe."

Hozzátette: sajnálja, hogy éppen egy olyan kérdéskör kapcsán teszik ezt, mint a szívszorítóan alakuló demográfiai adatok, melyek pártállástól függetlenül valamennyi jóérzésű magyar embert aggodalommal töltenek el.

Jakab Péter szerint a sikertelen családalapítási politika mögött az rejlik, hogy Magyarországon a Nyugat-európai bérszínvonaltól messze elmaradó hazai fizetések vannak. Mindezen felül a sikertelen lakáspolitika miatt már a középosztály számára is megfizethetetlen ingatlanárak olyan élhetetlen környezetet teremtenek, melyek alapjaiban teszik lehetetlenné, hogy minél több gyermek lásson napvilágot.

Véleménye szerint a demográfiai krízist azzal lehetne megállítani, ha megnyugtató környezetet biztosítanának Magyarországon ahhoz, hogy az elvándorlás folyamata visszafordítható legyen.

"A magyar embereket páratlan tehetséggel áldotta meg a Jóisten, melyet – ha teret kapnak – igenis képesek saját maguk és mindannyiunk számára kamatoztatni. Ehhez pedig nem másra van szükség, mint a jelenlegi, nemzeti együttműködés rendszerének gúnyolt hűbéri rendszer felszámolására, amelyben egyesek kiváltságosok, mások viszont totálisan elnyomottak." 

A Jobbik elnöke elmondta, hogy valóban jó előjelnek tűnik a növekedő házasságkötések száma, ám ugyanakkor azt is ki kell mondani, hogy ez még nem eredményezi a születendő gyermekek számának növekedését. 

"Számos olyan kedvezmény és juttatás van ugyanis, amely elérhető a házasságban élők számára, ugyanakkor kirekeszti mindazokat, akik házasságra nem léptek, vagy sajnálatosan már felbontották azt."

Leszögezte: eklatáns példája ennek a gyermekek után járó adókedvezmény, amelyet a gyermekektől külön élő szülő egyáltalán nem, vagy csak korlátozásokkal vehet igénybe, jóllehet gyermekei eltartásáról nyilvánvalóan neki is gondoskodnia kell.  A pártelnök szerint a gyermekek mit sem tehetnek arról, hogy milyen körülmények közé születnek, tehát meg kell állapítani, hogy a jelenlegi szisztéma a gyermekek szempontjából nézve súlyosan igazságtalan.

"Kicsit ennek mentén is érezhető a magát mindenhatónak gondoló kormányzati logika, mely szerint pusztán anyagi elvek mentén kívánnak családokat kreálni, vagy egyben tartani"

- tette hozzá.

Jakab Péter kijelentette: ha a már többször emlegetett élhető környezet biztosított lenne, ha nem kellene adott esetben a szülőknek több műszakban, vagy éppen a gyerekektől távol külföldön munkát vállalniuk, akkor minden bizonnyal eleve több lenne a kiegyensúlyozott, boldog család.