Ha Ön Tarlós István, ne olvassa el ezt a cikket!

Ha Ön Tarlós István, ne olvassa el ezt a cikket!

Mert nem fog tetszeni.

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz - tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kedden az MTI-t.

Gulyás Gergely kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt - közölte.
    
Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta.

"Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral"

- fogalmazott Gulyás Gergely.
    
Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid "remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat". Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére - fűzte hozzá.

"Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést"

- mondta el Fürjes Balázs, hangsúlyozva: "Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút".
    
Mint fogalmazott, "Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában".
    
Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.
    
A BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

Sajtóinformációk szerint Vitézy Dávid BKK éléről történt leváltásához köze lehetett annak, hogy ellenezte  a régi orosz metrók "felújítását", kifejezetten szakmai indokok alapján. Ettől függetlenül Tarlós István és Vitézy Dávid viszonya korántsem volt felhőtlen, aminek legfőbb okai az eltérő közlekedéspolitikai elképzeléseik voltak, Vitézy ugyanis a BKK vezérigazgatójaként a közösségi közlekedés fejlesztését és az egyéni, autós közlekedés prioritásának megszüntetését tartotta elsődlegesnek.

Oroszok lobbiztak azért, hogy ne új metrót vegyünk, csak felújítsuk őket?

A lap szerint Vitézy Dávid, a BBK volt vezérigazgatójának eltávolítása mögött is az oroszok álltak, mivel Vitézy határozottan ellenezte ezt a megoldást, még pedig nem külpolitikai, hanem szakmai megfontolások miatt. A lap azt írja: Vitézy eltávolítása után ráadásul a közbeszerzés feltételeit és követelményeit is az oroszokra szabták.