Sokkolta a Belügyminisztériumot, hogy százasával érkeznek a horrorkaravánok

Sokkolta a Belügyminisztériumot, hogy százasával érkeznek a horrorkaravánok

Nehéz mással magyarázni a Belügyminisztériumból érkező levelet. 

Történt, hogy Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor vezette tárcához a horrorkaravánok kapcsán. Arra volt kíváncsi a politikus, hogy a BM információi szerint ezek a román trélerek már eleve szabálytalanul lépnek be az országba, vagy a karavános itt alakulnak ki, mert nem eléggé nagy a büntetési tétel a szabálytalan vontatványokkal szemben. 

A kérdést végül nem Pintér Sándor, hanem államtitkára, Kontrát Károly válaszolta meg, de olyan módon, amely vagy egy komoly sokkhatást, vagy pedig egy üres minisztériumot feltételez. 

"A biztonság a legfontosabb közösségi érték. A Belügyminisztérium és az irányítása alatt álló szervek jelenleg és a jövőben is minden szükséges intézkedést megtesznek a közlekedők biztonsága és a közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében."

A jobbikos Brenner Koloman is több alkalommal figyelmeztette a Belügyminisztériumot a potenciális veszélyre. Az egyik írásbeli kérdésére válaszul közölte a tárca, hogy 2018-ban 11.468 esetben bírságoltak a hatóságok 7500 kg-ot meghaladó össztömegű tehergépkocsikat/vontatójárműveket szabálytalan előzés miatt, valamint 1004 járművezetőt szankcionáltak a vontatás, illetve járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megsértése okán. 

A plenáris ülésen pedig azt közölte, Jobbik a szigorítás pártján áll, ugyanakkor komoly hangsúlyt kell helyezni a külföldi sofőrök tájékoztatására is. 

Egyébként korábban épp a  kormánypárti Magyar Nemzet írt arról at ORFK-ra hivatkozva, hogy a közlekedésrendészeti ellenőrzések során az autópályán, autóúton a vontatásra, illetve az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2018-ban 1004, míg 2019 augusztusáig 889 járművezetőt büntettek meg. Vagyis átlagosan havonta valamivel több mint száz horrorkaravánt fogtak. Hozzátették, mivel a romániai nepperek jellemzően 3,5 tonna összsúlynál könnyebb járműveket használnak, a legmagasabb kiszabható helyszíni bírság összege most 150 ezer forint.

 Itt már a kutya sem ugat...