Wass vs. Radnóti: nem léptünk át a fasisztázás és hazaárulózás közben kifröccsent nyálon

Wass vs. Radnóti: nem léptünk át a fasisztázás és hazaárulózás közben kifröccsent nyálon

„A fasisztázás és hazaárulózás közben kifröccsent nyállal szentségtelenítjük meg a földet, amelyet ez a két ember annyira szeretett, hogy az életével fizetett érte”

- ezt Bencsik János jobbikos parlamenti képviselő, a párt budapesti elnöke írta azt követően, hogy szerdán a csepeli DK-alapszervezet flashmob tüntetést tartott Wass Albert új szobrának avatásán. Az erdélyi író születésének 112. évfordulóján kapott emlékművet.

A DK előre bejelentette, hogy a Radnóti Miklós Művelődési Ház parkjában történő szoboravatás elleni tiltakozásul demonstrálni fognak, ami így is történt: néhány fő megjelent az ünneplők mellett, majd kisebb vita után távoztak.

Az alkotás nem sokkal Radnóti Miklós szobra mellé került, az avatáson részt vett Tarlós István volt főpolgármester és Borbély Lénárd polgármester is.

A helyi DK-sok szerint azonban Wass életműve nem illeszkedik Radnótiéhoz, hiszen a román diktatúra által kitalált és egyes körökben meghonosodott retorika szerint Wass Albert fasiszta, míg Radnótit a nácik ölték meg zsidó származása miatt.

„Szörnyű és egyben tanulságos történet. Mintha 2020-ban még mindig 2000-et írnák, és a 21. század csak nem akarna megérkezni. Az igazság az, hogy Radnóti Miklós és Wass Albert mindketten nagyszerű alakjai a magyar szépirodalomnak. Életművüket, költői-írói tevékenységüket lehet saját ízlésünk szerint rangsorolni, csak nem érdemes. Főleg egy szoboravatás kapcsán nem. Radnóti és Wass ugyanis két ikonikus, egyben tragikus hőse a véres magyar sorsnak. Szülőföldjükön mindkettőjüket megbélyegezték, a haza ellenségének kiáltották ki. Egyiküket a nemzetiszocialisták hajszolták halálba munkatáborban, másikukat a kommunisták hajszolták öngyilkosságba emigrációban. Életükben üldöztetettek, haláluk után megdicsőültek.”

- reagált a DK akciójára Bencsik János.

A jobbikos politikus azt üzeni a Demokratikus Koalíció tüntetőinek és mindenkinek, „aki magáévá tette a Ceaușescu-rezsim hazugságait”, hogy „Radnótit nem kell félteni Wasstól. Radnóti Miklóst emlékét egyedül a gyűlölettől kell megóvni, de ahhoz először mindeninek a saját lelkében kell rendet tennie.”