Klímavédelmi intézkedéseket vár a kormánytól a magyar lakosság

Klímavédelmi intézkedéseket vár a kormánytól a magyar lakosság

A Závecz Research által készített felmérésből kiderül, hogy számos területen az eddigieknél jóval több érdemi klímavédelmi intézkedést vár a magyar lakosság a kormánytól.

A közvéleménykutatást a Greenpeace megbízásából készítették a magyar lakosságra reprezentatív 1000 fős mintán 2019. november 1-10. között.

Az eredmények szerint a magyarok túlnyomó része, a megkérdezettek 88 százaléka véli úgy, hogy a kormánynak újra lehetővé kellene tennie a szélenergiával működő létesítmények építését. A javaslatot csupán minden tizedik ember ellenzi. A válaszok alapján úgy tűnik, a lakosság túlnyomó része újra napirendre venné az új szélerőművek engedélyeztetését – amit a magyar kormány 2016-ban gyakorlatilag betiltott.

A magyar társadalom egyértelmű többsége támogatja továbbá a klímavédelmi szempontból rendkívül káros Mátrai Szénerőmű közeljövőben történő bezárását is. A megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől nem kéne tovább működnie az éghajlatvédelmi szempontból káros erőműnek, ezzel szemben mindössze 16 százaléknyian ellenezték a javaslatot.

Az épületek energiahatékonyságára fordított kormányzati források növelését tekintve is egységesnek látszik a magyar társadalom. A megkérdezettek 89 százaléka szerint a kormánynak jobban kéne támogatnia az épületek energiatakarékosabbá tételét, míg alig 7 százaléknyian vélekednek ellentétesen a kérdésben. 

A magyar lakosság azonban nem csak az energiatermelés és energiahatékonyság terén vár fordulatot a kormánytól. Széleskörű egyetértés uralkodik az élővilágot nem károsító módon termesztett élelmiszerek áfájának csökkentésében is. A megkérdezettek 89 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek forgalmi adóját csökkentsék le 5 százalékra. Mindössze a lakosság 8 százaléka tartja megfelelőnek a jelenlegi 27 százalékos adókulcsot. Az áfacsökkentéssel feltehetőleg nőne az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása, mely kedvezően hatna a lakosság egészségi állapotára, számos faj, többek között a beporzók további védelmet kapnának, és csökkenne a nagyüzemi vegyszeres termesztésből származó széndioxid-kibocsátásunk.

Ugyancsak elsöprő többség támogatja az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását is: a javaslattal a megkérdezettek 83 százaléka ért egyet, és mindössze a magyarok 14 százaléka szerint felesleges kivonni a forgalomból a fosszilis energiahordozók felhasználásával gyártott, egyszer használatos műanyag szatyrokat.

Határozottan fellépnének a magyarok a szennyező anyagokat kibocsátó, ezáltal az éghajlatot és az egészségünket is károsító gépjárművekkel szemben is. A megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná a régi autókat a közutakról és akadályozná a hazánkba történő behozatalukat, míg mindössze 15 százalék szerint nincs szükség ezen a téren kormányzati intézkedésre.

„A klímavédelmi harc élére állva a mindenkori kormány tud a legtöbbet és a leggyorsabban tenni a biztonságos jövőnk érdekében. A legfrissebb felmérésünk azt mutatja: a magyarok túlnyomó többsége az eddigieknél nagyobb léptékű változtatásokat, bátrabb lépéseket vár a kormánytól. Nincs késlekedésre való időnk, minden tétlen nappal egyre drágább és egyre nehezebb lesz megfékezni a klíma- és ökológiai válságot” 

– nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.