Nagy a baj: a Facebookon keres munkavállalókat a Jahn Ferenc Kórház

A hétfői reggel folyamán robbant a hír, hogy az Index értesülései szerint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hét sebész szakorvosa közül hatan benyújtották felmondásukat. A kórház azóta a közösségi oldalán keres sebész szakorvosokat. 

A hírek szerint az orvosok azért döntöttek így, mert a terhelésünkhöz képest aránytalanul alacsonynak tartják az ügyeleti díjakat. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. 

Sokatmondó, hogy a kórház egyáltalán nem cáfolta a felmondásokat, ahogy közleményükben fogalmaztak: 

az orvosok azért döntöttek így, mert a terhelésünkhöz képest aránytalanul alacsonynak tartják az ügyeleti díjakat. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. 

A kórház szerint az orvosok felmondása nem gátolja a kórházban a folyamatos és magas színvonalú betegellátást. A főigazgató szerint az Index cikkében vonatkozó számok nem felelnek meg a valóságnak. Közlése szerint a kórházban nem 7, hanem 23 sebész dolgozik. A távozásukat bejelentő orvosok felmondási ideje két hónap, felmondásuk nem gátolja a folyamatos és magas színvonalú ellátást.

Bár a kórház cáfolja a problémát, némileg árnyalja a képet, hogy közben a Facebook közösségi oldalon(!) keres sebész szakorvosokat. 

A Jobbik szakpolitikusa, Lukács László György szerint a napnál is világosabb, hogy a kormány nem foglalkozik kellő mértékben a hazai egészségügy problémáival. A szakmában dolgozók túlterheltsége és alacsony bére miatt egyre többen otthagyják a kórházakat. 

"Orbán Viktor üljön le és magyarázza el a budapestieknek, hogy a városban élők, miért csak egy helyen tudják - gyakorlatilag - igénybe venni a sebészeti ellátást, ha ügyeletre kell menniük."

A jobboldali ellenzéki párt képviselője szerint nem igaz, hogy zökkenőmentes az ellátás a kórházban, hiszen a jogszabály arról rendelkezik, hogy sebész szakorvos nélkül nem lehet ügyeletet végezni. Hozzátette, nem véletlen, hogy a kórház az interneten próbál embereket toborozni. 

Lukács László György elmondta lapunknak azt is, korábban több nővér is otthagyta a kórházat, mert az intézmény mellett nyílt egy svéd bútoráruház, ahol jóval többet tudnak keresni. 

"Az lesz a vége, hogy az egészségügyben dolgozók elmennek máshova dolgozni, az utolsó meg majd lekapcsolhatja a villanyt a jobb bérek és a kevesebb munkateher miatt"

- mutatott rá a problémára a képviselő.