„Ellenzéki városvezetéssel is nagyszerűen fejlődnek a települések Magyarországon”

„Ellenzéki városvezetéssel is nagyszerűen fejlődnek a települések Magyarországon”

Soroksár összellenzéki polgármester-jelöltje, Bereczki Miklós szerint nem igaz, hogy csak azok a települések képesek fejlődni, ahol kormánypárti polgármester lesz. Hozzátette, hogy amíg az ellenzék sokrétű programot tudott letenni az asztalra, addig helyi ellenfelei, köztük Bernáth Zoltán semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem volt képes elővenni a kerület fejlődése érdekében.

Sajtótájékoztatót tartott a 23. kerületi összellenzék polgármester-jelöltje Bereczki Miklós és Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő. A korábbi EP-képviselő, Balczó szerint Soroksáron olyan önkormányzatra volna szükség, ahol jobban elősegítik a helyi kis -és középvállalkozások uniós forrásokhoz való jutását.

A jobbikos politikus nevetséges állításnak nevezte azt, hogy csak azok a települések kapnak fejlesztési pénzeket, ahol Fidesz-közeli a városvezetés. Példaként említette Ózdot, Törökszentmiklóst vagy éppen a XIII. kerületet, ahol az ellenzéki vezetés ellenére, dinamikus fejlődésen estek át az említett települések az elmúlt 5 évben. Másrészt törvényi előírások vannak a fejlesztési források elosztásáról is.  

Mint ismert, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a szeptember 23-án tartott körmendi lakossági fórumon finoman figyelmeztetett arra, hogy a sikeres együttműködés és fejlődés érdekében, olyan polgármesterekre volna szükség, akik könnyen szót értenek a kormányzattal.

.

 

Balczó Zoltán egyébként megjegyezte, hogy az uniós, ezeken belül az önkormányzatoknak jutó források kifizetését inkább a Fidesz veszélyezteti, ugyanis az Európai Unió a jövőben, a jogállami követelményeknek megfelelést szabja feltételül a folyósításhoz, ide sorolva a pénzosztás és ellenőrzése átláthatóságát, az igazságszolgáltatás függetlenségét és azt, hogy az ügyészség eljár-e a feltárt visszaélések esetében.

Az ellenzéki polgármesterjelölt, Bereczki Miklós szerint szükség van egy olyan területeken átívelő fejlesztési programra, amelynek keretein belül közösen pályáznának kerületek EU-s forrásokra. Ezen felül szükség volna arra, hogy ezeket a fejlesztéseket a helyi igényeknek megfelelően alakítsák ki.

Bereczki szerint a legnagyobb probléma a kerülettel az, hogy nincsenek meg az elégséges szolgáltatások a kerületben.

„Nincs egy cipőbolt, de sajnos már a hentes is bezárt.”

– mutatott rá a polgármesterjelölt.

Hozzátette, hogy az uniós forrásokat leginkább arra kéne használni, hogy helyi kis -és középvállalkozókat támogassák vele, hogy aztán olyan tevékenységeket alakítsanak ki, amelyek a helyi lakosok igényeit szolgálják ki.

„Ehhez szeretnék felállítani egy olyan irodát, amely a pályázatok megírásában nyújtana segítséget helyi vállalkozóknak sikerdíj nélkül.”

.

Bereczki Miklós elmondta, hogy óriási gondot kell fordítani az egészségügyi rendelőre is, ugyanis egyszerűen elképesztő, hogy a kerületben nincsenek megfelelő eszközök. Az ellenzéki polgármesterjelölt kitért ellenfelei programjára, köztük Bernáth Zoltánéra is, aki állítása szerint semmilyen konkrét programot nem tudott letenni az asztalra.

„Gyakorlatilag az egyetlen értékelhető pont Bernáth Zoltán programjában, hogy szeretné szebbé tenni a várost.”

Bereczki leszögezte, hogy semmitmondó ígéretek helyett, szeretne munkalehetőséget teremteni, uniós forrásokat idehozni a kerületbe és szeretné az alapszolgáltatásokat is biztosítani, mert az elmúlt 29 évben elhanyagolták Soroksárt, amely miatt óriási hiányosságok tapasztalhatóak a kerületben.