A Fehér Ház kiadott leirata szerint is Trump vizsgálatot kért Biden ellen Zelenszkijtől

A Fehér Ház kiadott leirata szerint is Trump vizsgálatot kért Biden ellen Zelenszkijtől

Az amerikai elnök azt is mondta ukrán kollégájának, hogy Joe Biden volt amerikai alelnök megpróbált beavatkozni egy ukrán ügyészi vizsgálatba, amely fia, Hunter ellen folyt.

Donald Trump többször is arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt júliusi telefonbeszélgetésük során, hogy Ukrajnában indítsanak vizsgálatot az amerikai elnök demokrata párti riválisa, Joe Biden kárára az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt - derült ki a két elnök közötti telefonbeszélgetés szerdán, a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott emlékeztetőjéből.

 

A demokraták vádemelési eljárással támadnak Trumpra

Az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump elnök ellen - jelentette be kedd este Nancy Pelosi, a testület demokrata párti elnöke. A házelnök szerint a vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében.

 

 

Az MTI összefoglalójában az olvasható, hogy a beszélgetés során Trump azt állította:

Joe Biden volt alelnök megpróbált beavatkozni egy ukrán ügyészi vizsgálatba, amely fia, Hunter ellen folyt.

„Sok mindent beszélnek Biden fiáról, arról, hogy Biden leállíttatta a vizsgálatot, és sok ember szeretne tudomást szerezni erről, szóval nagyszerű lenne, ha az igazságügyi miniszterrel tudna valamit tenni az ügyben (...), Biden azzal dicsekedett, hogy leállíttatta a vizsgálatot, szóval ha ennek utána tudna nézni (...), ez az ügy szörnyűnek hangzik nekem”

 - mondta az amerikai elnök a leirat szerint Zelenszkijnek.

„Szeretném, ha tenne nekünk egy szívességet, mivel az országunk sok mindenen keresztülment, és ezt Ukrajna jól tudja (...). Szeretném, ha az igazságügyi miniszter meghívná Önt az egyik csapatába, és szeretnék a végére járni ennek”

 - mondta Trump, aki egyúttal jelezte, hogy Zelenszkijt felkeresi személyes ügyvédje, Rudy Giuliani ezzel kapcsolatban.

Az amerikai elnök Hunter Bidenre utalt, aki a Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsában foglalt helyet, miközben apja a Barack Obama előző amerikai elnök kormányzatának diplomáciai ügyeit intézte Kijevvel. Az AP amerikai hírügynökség szerint bár az időzítés aggályokat vetett fel korrupcióellenes aktivisták között, nincs bizonyíték arról, hogy a korábbi alelnök vagy fia jogsértést követett el.

Zelenszkij - mint az emlékeztetőből kitűnt - ígéretet tett vizsgálatok lefolytatására.

„Ukrajna elnökeként garantálom, hogy minden vizsgálatot nyíltan és őszintén fognak elvégezni”

 - fogalmazott.

Trump ezenkívül azt is kijelentette, hogy

az Egyesült Államok sokkal többet tesz az európai országoknál Ukrajna megsegítése érdekében.

Zelenszkij egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Washington többet tesz az Oroszországgal szembeni szankciók érvényesítéséért, mint Brüsszel.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen.

Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy

megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

A képviselőházi vizsgálat célja, hogy kiderítsék: valóban nyomást gyakorolt-e Trump az ukrán államfőre Joe Biden és fia, Hunter jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Az amerikai elnök 400 millió dollár (körülbelül 122 milliárd forint) ukrajnai segély befagyasztását rendelte el néhány nappal az ominózus telefonhívás előtt.

Trump korábban kijelentette: nincs félnivalója, és engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a beszélgetés „teljes, titkosítás alól feloldott és vágatlan” leiratát. Az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán részt vevő Trump szerdán  - az emlékeztető nyilvánosságra hozatala után -  ismét tagadta, hogy bármiféle nyomást gyakorolt Zelenszkijre.

„Nem volt nyomásgyakorlás egyáltalán. Ez a legnagyobb boszorkányüldözés az amerikai történelemben, szégyenteljes”

 - mondta az amerikai elnök újságíróknak egy Venezuelával foglalkozó ülésen latin-amerikai vezetőkkel.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán New Yorkban azt mondta: Trump nem gyakorolt nyomást rá júliusi telefonbeszélgetésükkor.

Joe Biden Trump egyik fő politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező pályázója az elnökjelöltségre. A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint a képviselőház 235 demokrata párti képviselőjéből eddig 158-an támogatják az eljárás megindítását. Bidenék ügye azért annyira fontos, mert azt jelentheti: az elnök arra használta fel hivatalát, hogy egy külföldi kormányt arra kényszerítsen, segítsen neki újból megnyerni a választást. Trump tagadja, hogy alkotmányba ütköző dolgot tett volna.