Pálinkás József: Orbán személyes hatalma túltesz Horthy Miklósén és Kádár Jánosén is

Pálinkás József: Orbán személyes hatalma túltesz Horthy Miklósén és Kádár Jánosén is

Az MTA egykori elnöke szerint ilyen centralizált hatalom még a pártállam későbbi éveiben sem működött, és most sem működhet sokáig. Szerinte ugyanis bukásra van ítélve - mondta Pálinkás József a Hírklikknek adott interjújában

Pálinkás József 2018-ig vezette a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatalt, azonban most úgy fogalmazott, hogy 

"nem volt Fidesz-potentát, támogatta ugyan a Fideszt, miniszter is volt, de a pártban sosem volt meghatározó szerepe." 

Az MTA volt elnöke szerint komoly változáshoz csak a politikai erőviszonyok jelentős átalakulása vezethet, például egy olyan politikai formáció megjelenése, amely képes „a társadalomban létrehozott esztelen megosztottságot feloldani”.

Pálinkás szerint egyre többen úgy gondolják, hogy idehaza egy új pártra volna szükség, ám erre majd az önkormányzati választás után kell visszatérni. 

"Ha túljutunk az önkormányzati választáson, nyilván megint módosulnak kissé a politika erőviszonyok, azok, akik néhány százalékkal többet érnek el, mint korábban, óriási sikerről fognak beszélni, akik pedig kevesebbet, majd megmagyarázzák"

- jegyezte meg Pálinkás.

Az egykori miniszter szerint nem fog 40 évig fennmaradni a NER, mert nincs akkora támogatottsága, azonban azt kiemelte, hogy ilyen erős egyszemélyi döntési rendszer nem volt még a modern magyar történelemben, vagyis azt állítja, hogy Orbán személyes hatalma túltesz Horthy Miklósén és Kádár Jánosén is.

"Vannak ugyan olyanok, akik összehasonlítják a mostani kurzust a'89 előttivel, de ennyire centralizált az a rendszer sem volt".

Pálinkás József szerint érdemes leszögezni, hogy az utóbbi időben a politikát irányítók körül elfogynak a szakértők, és már ma is állíthatjuk, hogy a Fidesz mögül is elment a szakértői gárda jelentős része.

"A szakemberek tudása szükséges volna a jó kormányzáshoz, ahhoz, hogy működjön a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy. Nekik lenne a feladatuk, hogy a szakterületükről a lehető legtöbbet lehessen kihozni. Sajnos nagyon nem ebbe az irányba megyünk, sokkal inkább afelé, hogy miként lehet a legnagyobb egyéni hasznot húzni például egy fontos beruházás esetén is "

- emelte ki Pálinkás.