Túl sok ellenzéki regisztráló miatt mondtak le egy fideszes fórumot Újpesten?

Túl sok ellenzéki regisztráló miatt mondtak le egy fideszes fórumot Újpesten?

Beszélgetésre hívta 4. kerületieket a Fiatalok Újpestért Egyesület Schanda Tamás, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárra, ám az eseményt végül az utolsó pillanatban lefújták. A szervezők azt mondják, azért, mert "hivatali elfoglaltsága" miatt a moderátor nem tudott elmenni, a Jobbik szerint viszont azért, mert "túl sok ellenzéki fiatal" jelezte részvételi szándékát.

A Renge Zsolt fideszes önkormányzati képviselő által vezetett szervezet alig burkoltan kormánypárti kampányrendezvényén a meghívó szerint arra keresték a választ: mi is az Európai Unió? Miért jó nekünk a tagság, milyen lehetőségeket biztosít a fiatalok számára?Miért fontos, hogy minél több fiatal is részt vegyen a választáson?

A beszélgetésre előzetesen regisztrálni kellett. Itt kezdődhettek a problémák. Az esemény Facebook oldalán ugyanis hétfőn délben, alig hat órával a kezdés előtt a szervezők közzé tettek egy bejegyzést, amelyben megköszönték a magas részvételi szándékot, egyben közölték, hogy a rendezvény elmarad.Ennek okát azonban nem osztották meg a nyilvánossággal. 

Az újpesti Jobbik szerint a hirtelen döntés mögött éppen a sok regisztráló állt. Ám a probléma nem az volt, amit a szervezők sejtettek, hogy "vannak, akik már be sem fértek" – hanem sokkal inkább az, hogy

túl nagy számban jelentkeztek olyanok, akikről a helyi Fidesz tudta, hogy nem kormánypárti gondolkodású fiatalok. 

Erre vonatkozóan jó információforrás lehet számukra a hírhedt Kubatov-lista, amellyel a napokban éppen Újpest volt fideszes alpolgármestere, Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő bukott le, amint éppen a támogató, elutasító és bizonytalan szavazópolgárokat is nyilván tartó lajstromból hívogat embereket. 

Az újpesti jobbikosok arról szerettek volna érdeklődni az államtitkártól, hogy 

"miért lopják el Orbán Viktor oligarchái az EU-s forrásokat, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez és miért zárnak be kórházat Újpesten, hogy a helyén ukrán bérmigránsoknak építsenek benne szállodát." 

Az Újpestre tervezett migránsszálló ügyében két héttel ezelőtt, Varga Mihály pénzügyminiszter újpesti fórumán is szerettek volna kérdéseket feltenni a helyi ellenzéki pártok, ám aktivistáik bejutását az önkormányzati rendészet akadályozta meg

Az újpesti Jobbik felszólította Renge Zsoltot, hogy számoljon be, 

"mennyi pénzt kaptak aMiniszterelnökségtől, a Bethlen Gábor Alapkezelőtől és a Nemzeti Együttműködési Alaptól a végül elmaradt rendezvény megszervezésére, ebből mennyit költöttek el feleslegesen facebook hirdetésekre.”

Renge Zsolt az Alfahír megkeresésére elmondta: az eseményre regisztráltak névsorát az egyesület adatvédelmi okok miatt nem adhatja ki harmadik félnek, "így kérdéses hogy az Újpesti Jobbik mi alapján jutott arra a következtetésre, hogy túl sok ellenzéki fiatal jelentkezett".

A fideszes önkormányzati képviselő állítása szerint a rendezvényt azért mondták le, mert ő lett volna a moderátor, de a "vállalást egyéb közfeladataim miatt kénytelen voltam visszamondani".

Hozzátette: egyesülete adott be támogatási pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, de "jelenleg nincs hatályos támogatási szerződése, így az eseményre semmilyen támogatást nem használt fel".

Az rendezvény Facebook-oldalán azonban azt írják:

"Az esemény a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg".

FÚE rendezvény támogatás

 

A helyi Jobbik alelnöke, Szabó Balázs az ügyben közérdekű adatigénylést nyújtott be mindhárom költségvetési szervhez.