Több mint TÍZEZERSZER állított valótlanságot Donald Trump, mióta hivatalban van

A Washington Post Donald Trump beiktatásától kezdve számolja, hogy hányszor ferdít, vagy állít valótlanságot a republikánus amerikai elnök. Megválasztása előtt valószínűleg még a politikai ellenfelei sem gondolták volna azt, hogy a számláló ötödik számjegyét is be kell majd üzemelni, azt pláne nem, hogy ennyire gyorsan.

A portál azt írja, a 2017. január 20-i hivatalba lépése után Trumpnak 600 napra volt szüksége, hogy átlépje a bűvös, ötezres határt a valótlan, vagy félrevezető állításainak száma.

Ezután ráadásul még jobban belehúzott: 226 napra rá, 2019. április 26-ra már duplázott, így most már tízezer felett jár Donald Trump, aki a vele szemben kritikus sajtót előszeretettel fake news-ozza.

Az elmúlt hét hónapban napi átlag 23 valótlan állítást fogalmazott meg, de volt olyan háromnegyed órás interjúja, ahol percenként ugrott egyet a számláló. A kampánybeszédeiben elhangzott állítások 22%-a nem felel meg a valóságnak.

A portál több példát is felsorol; ugrott a számláló minden alkalommal, amikor Trump arról beszélt, hogy "nincs takargatnivalója" a választások orosz befolyásolásával kapcsolatban, és akkor is, amikor azt állította, hogy a történelem legnagyobb adócsökkentését hajtotta végre.