Büntetni fogják Szlovákiában a magyar himnusz eléneklését

Büntetni fogják Szlovákiában a magyar himnusz eléneklését

Szijjártó Péter és a magyar külügyminisztérium hallgat.

Ezt megszavazta a Híd képviselőcsoportjának többsége is.

Egy apró módosításnak köszönhetően törvény szankcionálja a magyar himnusz eléneklését mondjuk egy DAC mérkőzésen, egy március 15-i ünnepségen vagy akár egy szentmisén Szlovákiában. Ezt az ostobaságot sajnos megszavazta a Híd képviselőcsoportjának a többsége is - írja a Parameter.sk.

A felvidéki magyar portál emlékeztetett, februárban az SNS törvénymódosítást kezdeményezett, amivel szigorúbb védelmet akartak garantálni az állami szimbólumoknak. Ebbe a tervezetbe sikerült aztán becsempészni egy olyan paragrafust is, ami a nemzeti himnuszok lejátszása mellett azok eléneklését is szabályozza.

A parlamentben elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A törvényjavaslat megtárgyalása során éppen egy hete érvelt az SaS frakciójában ülő Ondrej Dostál amellett, hogy a jogszabály új verziója ne legyen annyira merev. Vagyis ne csak kizárólag akkor lehessen más állam himnuszát lejátszani, illetve elénekelni, ha az adott ország delegációja is képviseltetve van. Erre válaszolta akkor a törvény egyik beterjesztője, Dušan Tittel (SNS), hogy Dostál valószínűleg még sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

„Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”

- reagált az ellenzéki politikus észrevételeire a válogatott focistából csinált szlovák nemzeti honatya.

A portál emlékeztet: a március 27-én elfogadott jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.

Mint kiderült, az ominózus állami jelképekről szóló törvény módosítását 108-an támogatták, a 13 tagú Híd frakcióból kilencen voksoltak mellette - köztük a magyar nemzetiségű képviselők is - kivéve a szavazás során tartózkodó Cséfalvay Katalint és Peter Kresákot, valamint a porckorongműtéte után jelenleg otthon lábadozó Bugár Béla pártelnököt és Peter Antalt, akik nem voltak jelen az ülésen.

Később a Híd sajtóosztályáról az alábbi rövid közleményt küldték ki:

"Természetesen nem engedjük meg, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A sajnálatos félreértést a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk."

A félreértés szó használata tehát arra enged következtetni, hogy a magyar képviselőknek a leghalványabb fogalmuk sem volt arról, hogy miről szavaznak.

A javaslatot egyébként az ellenzék is nagy többséggel megszavazta.

Megkerestük Bencsik Jánost, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökét, aki közölte: a megszavazott törvény jogilag nonszensz, és arcul csapása mind az európai értékeknek, mind a visegrádi országok közti együttműködésnek.

A Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy tavaly nyáron, amikor Budapesten találkozott a magyar és a szlovák kormányfő, Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy északi szomszédunk mennyire szívén viseli a magyar kisebbség sorsát. Emellett úgy fogalmazott, hogy Magyarország örökké hálás lesz Szlovákiának azért, mert a migráció ügyében támogatta hazánkat.

"Most ízelítőt kaptunk abból, hogyan hálálja meg Szlovákia a partnerséget" 

- fogalmazott Bencsik, aki szerint a mostani ügy illeszkedik abba a magyarellenes intézkedések sorába, amely érvényben hagyta a Benes-dekrétumokat, üldözi a kettős állampolgárokat, korlátozza a magyar nyelv használatát, és ölbe tett kézzel nézi a szurkolóveréseket.

"Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy azonnal és minden eszközzel lépjen fel a nemzetközi fórumokon a példátlan jogtiprás ellen" 

- nyilatkozta Bencsik János. A politikus utalt a Jobbik korábban megfogalmazott aggodalmaira, miszerint a Fidesz európai néppárti felfüggesztése az egész országnak hátrányt fog okozni, hiszen tovább csökken az egyre jobban elszigetelődő és egyre vállalhatatlanabb magyar kormány érdekérvényesítő képessége az Európai Unión belül.

Várjuk a külügyminisztérium válaszát

Megkerestük a magyar külügyminisztériumot is. Arra szeretnénk választ kapni, hogy tettek-e bármilyen lépést az ügyben, jelezték-e bármilyen formában a szlovák félnek a magyar kormány hivatalos tiltakozását, tervezik-e behívni a szlovák nagykövetet, valamint tervezik-e európai uniós szintre emelni a magyar tiltakozást.

Végül a külügyminisztérium helyett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón válaszolt az újságírók kérdésére. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak nevezte a himnusztörvényt, egyben hozzátette: a külügyminisztérium hamarosan kiadja nyilvános állásfoglalását.

Közben Bugár Béla ígéretet kapott az államfőtől arra, hogy visszaküldi a parlament elé a jogszabályt.