Schiffer András: „én egyáltalán nem a Zöldeknek szurkolok az EP-választáson”

Schiffer András: „én egyáltalán nem a Zöldeknek szurkolok az EP-választáson”

De beszélt a populista hazugságról és a multikulturalizmus dogmájával való szakításról is.

Schiffer Andrást, az LMP korábbi első emberét, a jelenleg ügyvédként tevékenykedő expolitikust a Magyar Természetvédők Szövetségének EU-USA közti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló konferenciáján kérdeztük a közelgő Európa Parlamenti (EP) választásokról. Szerinte nemcsak magyar, de európai viszonylatban is egyetlen politikai vezető volt, aki hamar megfújta a harci kürtöt a 2019-es EP-választásra: Orbán Viktor tavaly júniusban Tusnádfürdőn világossá tette, hogy számára mi a tét. És erre Magyarországon belül vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon halkan reagáltak – fogalmazott Schiffer, aki pozitívumként csak az LMP EP-listavezetőjét, Vágó Gábort tudta kiemelni.

A korábbi országgyűlési képviselő szerint a migrációnál tetten érhető a populista csalás, miközben az Orbán-féle migrációs politikára adott liberális válasz is mélységesen álszent és hazug.

Ugyanis a populisták arról nem vesznek jótékonyan tudomást, hogy maga a migrációs válság is a szabadkereskedelmi politikának a következménye. Az, hogy az ExxonMobile, valamint a hasonló amerikai potentátok háborúkat tudnak gerjeszteni Európa peremén, szorosan összefügg a migrációs válsággal

– fogalmazott.

Schiffer András szerint arról kellene beszélni, hogyha a magyar miniszterelnök annyira bátor, akkor hányszor verte az asztalt az elmúlt 3 évben Brüsszelben, hogy az Európai Unió állítsa le a fegyverexportot ezekbe az övezetekbe.

„A probléma az hogy a populisták, így Orbán Viktor is, a bevándorlást a globális kapitalizmus válságjelenségeitől elszigetelten kezeli, és pusztán indulatkeltésre használja fel”

- magyarázta, hozzátéve: ettől még a rendszerválság legsúlyosabb tünete a migráció.

Az elmúlt évek tanulságaként jegyezte fel a különböző rendszerkritikus mozgalmak és pártok számára, hogy

a multikulturalizmus dogmájával szakítani kell, mert ha ezt nem teszik meg, akkor gyakorlatilag tálcán kínálják a lehetőséget a populista pártok számára.

Az a baj, hogy a populista narratívával szemben csak a liberális mainstream áll – tette hozzá.

„Én pontosan ezért egyáltalán nem a Zöldeknek szurkolok az EP-választáson, mert azt látom, hogy az európai Zöld párt teljes egészében neoliberális gyarmatosítás alá került. Én annak drukkolok, hogy a radikális baloldali pártok erősödjenek meg. Én ettől várok változást. És főleg az erős európai Zöld pártoktól nem számítok semmi jóra”

- fogalmazott.

Ezt azzal magyarázta, hogy a hidegháború utáni neoliberális konszenzus örve alatt az európai baloldali, szociáldemokrata és zöld pártokat a neoliberálisok megszállták, a szimbólumaikat kisajátították. Ezektől a pártoktól semmiféle ellenállásra nem lehet számítani, Schiffer András abban reménykedik, hogy a rendszerkritikus pártok meg tudnak erősödni szerte Európában.

„Nem vagyok túl optimista, nem nagy merészség arra fogadni, hogy nagyjából a frakcióarányok hasonlóak lesznek”

- zárta az expolitikus.