Egységes az ellenzék a Paks 2-vel foglalkozó vizsgálóbizottság felállításában

Vajon kiderülnek a nagy titkok?

Jobbik

Kepli Lajos, a párt energetikai szakpolitikusa azzal érvelt a vizsgálóbizottság fontossága mellet, hogy a Paks 2-projekt teljesen átláthatatlanná vált, és nemcsak az állampolgárok, hanem az országgyűlés ellenzéki, de még a kormánypárti képviselői sem tudják pontosan, mi történt a magyar-orosz államközi szerződés megkötése óta, hová tűnt a beruházásra elköltött sok milliárd forint, és egyáltalán, megvalósítható-e az erőmű az eredeti feltételékkel, vagy sem.

Vállalhatatlanná vált Paks2 - a Jobbik az ellenzéki frakciók támogatását kéri a bizottság felállításához

Kepli Lajos szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette a Jobbik korábbi álláspontját: a Jobbik kezdetektől támogatója volt az atomenergia békés célú felhasználásnak, és a párt véleménye szerint a hazai szakemberek kiválóan üzemeltetik a Paksi erőművet, és biztonságban tudhatjuk magunkat,azonban Paks2 „ma már távolról sem támogatható ilyen lelkesedéssel."

A politikus szerint nyilvánvaló, minél nagyobb arányban támogatják a frakciók ezt a kezdeményezést, annál nagyobb lesz a legitimációja annak a vizsgálati jelentésnek, amit a testület végül letesz majd az asztalra. Egyébként a kormánypártok érdeke is az volna, hogy a parlament, mint a teljes magyar társadalmat képviselő szerv, egy olyan dokumentumot készítsen, ami tisztázza az adott esetben az ő helyzetüket is, így reálisabban látná mindenki a beruházás helyzetét – fogalmazott Kepli Lajos.

Az ügydöntő népszavazás kapcsán elmondta, úgy látja, hogy jogilag meg lehetne úgy fogalmazni a kérdést, hogy az ne érintse a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeket. „De nyilván ez a Fideszen múlik, ha nem akarnak Paks 2-vel kapcsolatban népszavazást, akkor úgyis elmeszelik a kezdeményezést” - közölte szerinte a lakosságnak ebben a kérdésben állást kell foglalnia.

Így kell:

Az országgyűlési képviselők legalább ötödének kell kezdeményeznie a vizsgálóbizottság felállítását. A testület együttműködésre kötelezheti a vizsgálatban érintett személyt vagy szervezetet. A testület a szükséges dokumentumok ellenőrzése és a meghallgatások lefolytatása után jelentést készít. A vizsgált üggyel kapcsolatos megállapítások bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg.

DK

A Demokratikus Koalíció a kezdetektől ellenzi a paksi atomerőmű évtizedekre titkosított, korszerűtlen és hazánkat generációkra eladósító orosz bővítését, amellyel csak tovább nő Magyarország Oroszországtól való függése. A DK mindkét kezdeményezésben kész teljes mellszélességgel részt venni, különösen ha az együttműködés magában foglalja az összes ellenzéki pártot – fogalmaztak.

MSZP

Az MSZP is több alkalommal kezdeményezte eseti, illetve vizsgálóbizottság felállítását, sikertelenül. Mindazonáltal az MSZP minden erre vonatkozó kezdeményezést támogat. Mint írták, a párt álláspontja világos, a paksi beruházást fel kell mondani. Ha az MSZP kormányra kerülne, felmondaná a beruházást, széles körű társadalmi vitát kezdeményezne, és népszavazást is kiírna erről.

LMP

A párt szerint hiába próbál trükközni a kormány, a bővítés megbukott, és minél tovább erőltetik, annál többe fog kerülni a magyar családoknak. Ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami világossá teszi a paksi bővítéssel kapcsolatos helyzetet, így a vizsgálóbizottságot is.

A paksi beruházással kapcsolatban az LMP követeli, hogy a kormány játsszon tiszta lapokkal és árulja el a projekt teljes költségét, valamint azt, hogy mennyibe kerül annak többéves csúszása. „Mint ahogy azt számtalan esetben hangsúlyoztuk: hibázott a Nemzeti Választási Bizottság, amikor rendre elutasította az LMP népszavazási kezdeményezéseit, mert nem a nemzetközi szerződésből adódó kötelezettségről kellene népszavazást kiírni, hanem magáról a szerződésről” - írták. Ők is megerősítették, ügydöntő népszavazáson kell határozni a paksi bővítésről, az ugyanis annyira nagy beruházás, amekkora ritkán fordul elő egy nemzet történetében.

(Kérdéseinket eljuttattuk a Párbeszédhez is, válaszuk cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg, de Jávor Benedek munkásságát ismerve, meglepő lenne, ha épp ők állnának Paks 2 mellé.)

(Címlap- és borítókép: a Paksi Atomerőmű belülről - fotó: Alfahír)