Katar 100 százalékra emelte a szeszes italok adóját

Egyébként is szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholtartalmú italok árusítására és fogyasztására.

Január elsejével 100 százalék lett a szeszes italok adója Katarban – írja az Independent. Egy tálca sör (24 doboz) így 384 riálba, egy liter gin 304 riálba, míg egy palack dél-afrikai Shiraz bor 86 riálba fog kerülni. (1 riál kb. 80 forintnak felel meg.)

Az emberek az adóemelés előtt úgy rohamozták meg az italkereskedést, mint a magyarok a lakáskasszákat a lakáscélú megtakarítások támogatásának elvétele előtti napon!

Az ázsiai ország a „bűnadónak” nevezett közterhet az „egészségkárosító termékekre” vetette ki.

2022-ben Katar fogja rendezni a labdarúgó-világbajnokságot, így az oda érkező szurkolók igencsak borsos áron juthatnak hozzá a betevő sörükhöz. A muzulmán ország szabályai szerint legális alkoholt vásárolni, de fogyasztani csak bizonyos helyeken szabad.

A törvényi előírások szerint Katarban tilos szeszes italt árusítani vonatokon, repülőkön, hajókon, de ugyancsak törvénybe ütközik az italeladás a sportlétesítmények területén is. Tilos továbbá alkoholtartalmú italokat eladni munkahelyi pihenőnapokon, 2021-től pedig bárok és éttermek kivételével szombaton és vasárnap is tilos lesz a szeszes italok árusítása.