Tovább gyűrűzik a hevesi fideszesek milliárdos korrupciós botránya

A helyi portál nem a levegőbe beszélt, dokumentumrészleteket közöltek.

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) milliárdos veszteségéről szóló dokumentumok egyes részleteit hozta nyilvánosságra az Egri Ügyek helyi hírportál. A tényfeltáró anyagban olvasható adatok alátámasztják korábbi cikküket:

valóban Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő bizalmi köre felelhet a tetemes veszteségért.

Mint arról mi is beszámoltunk a HMVTA több mint 1 milliárd forintot veszített olyan kihelyezett hiteleken, melyek az alapítvány korábbi kuratóriumi elnökéhez, Nyitrai bizalmasához, Farkas Zoltánhoz több szálon köthetők. A hitelek visszafizetése azonban kétségessé vált, mert az érintett társaságok jelentős része felszámolás alatt áll. Emiatt – egyelőre ismeretlen tettes ellen – büntetőeljárás is indult.

Egri hírportál: Fidesz-közelben tűnhetett el a Heves megyei alapítvány közpénze

Dokumentumokkal rendelkezik arról az Egri Ügyek helyi hírportál, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) olyan, korábban Fidesz-közeli cégekhez helyezett ki hiteleket több mint 1 milliárd forint összegben, melyek később behajthatatlanná váltak.

Az Egri Ügyek leírja, hogy bár első cikkük megjelenése előtt megkeresték az alapítvány mostani kuratóriumi elnökét, Skultéti Vilmost, aki – mint a portál fogalmaz – „lerázta őket”, majd a helyi Fidesz-közeli portálon megjelent egy semmit sem cáfoló közlemény. Itt Bodnár Tibor, az alapítvány ügyvezetője jogi eljárással fenyegette meg a portált, illetve „politikai haszonszerzést” sejt a háttérben. A cikkben feltárt tények közül azonban egyikre sem reagált, csupán annyit jelentett ki, „a HMVTA a törvényi kereteket betartva végzi tevékenységét, felügyelő bizottsággal, elfogadott beszámolókkal és üzleti tervvel rendelkezik”.

A portál most több dokumentumrészletet is közöl a HMVTA éves beszámolójából, valamint a könyvvizsgálói jelentésből. Kiemeli például, hogy Farkas Zoltán volt kuratóriumi elnök által az alapítványnak az Advisor Cross TFS Kft.-ben (korábban: HMVTA Smart Kft.) levő 100 százalékos részesedését eladta a Credittime Zrt. részére, „az üzletrész értesítése (helyesen: értékesítése – a szerk.) ügyében feljelentés megtételére került sor”.

A Credittime ugyanis közben elvesztette tőkéjét, így gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy az Advisor Cross TFS Kft. visszafizesse hitelét. A Credittime felügyelő bizottságában ül Farkas mellett Gondos Istvánnak, a Heves Megyei Közgyűlés korábbi fideszes alelnökének felesége is.

További részletekért kattintson az Egri Ügyek cikkére!

(Nyitókép: Farkas Zoltán, a HMVTA korábbi kuratóriumi elnöke. Forrás: Facebook)