Gyöngyösi: aki a kongresszus helyett a Maldív-szigeteket választja, az utólag ne vádaskodjon

"Volner János a NER-ből átemelt retorikával sorosozza a Jobbikot."

Gyöngyösi szerint a Jobbik ugyanazon az úton jár, amelyre 2013-ban a néppártosodás megkezdésével léptek rá, ez ellen az irányvonal ellen pedig a most távozóknak sem volt kifogása, hosszú éveken keresztül határozottan képviselték azt.

A Jobbik elnökhelyettese kiemelte, hogy

a három képviselő attól az 1,3 millió választótól kapta a mandátumát, aki erre a néppárti  politikára szavazott.

Gyöngyösi értetlenül áll Volner János új keletű kritikái előtt, hiszen azelőtt a politikus a párt egyik sokat szereplő, meghatározó embere volt, aki még hetekkel ezelőtt sem hangoztatta, hogy a Jobbik már ne lenne vállalható számára.

Az LMP-vel való esetleges összefogással kapcsolatban többször is kiemelte: az európai parlamenti választások kapcsán egyértelmű elnökségi döntés született arról, hogy a Jobbik egyedül indul, minden más párttal kizárták a kooperációt. Az önkormányzati választásokon szintén elutasítják az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval való együttműködést,

arról azonban még nem döntöttek, hogy az LMP-vel bármilyen szinten is együttműködnek-e, vagy sem.

A Mi Hazánk Mozgalom lehetséges frakcióalapításáról elmondta, hogy világos logikai lánc vázolható föl a között, hogy Toroczkai László az ATV-ben csütörtök este arról beszél, hogy pártjának még ebben a ciklusban parlamenti frakciója lesz, és hogy másnap három képviselő elhagyja a Jobbikot, illetve olyan értesülések jutnak el a párthoz, miszerint Dúró Dóra arról tárgyal Kövér Lászlóval, hogy hozható tető alá az újabb képviselőcsoport,

amihez fideszes támogatás szükséges.

Szerinte a képbe az is beleillik, hogy Volner János és Apáti István a Vona Gábor távozását követő tisztújításon nyíltan Toroczkai Lászlót támogatta. Volner újabb tisztújítási törekvését ezért a párton belüli puccskísérletnek minősítette.

Gyöngyösi szerint az, hogy Volner János baloldali fordulattal vádolja a Jobbikot, illetve azt sérelmezi, hogy az ő hangját el akarták nyomni, hiteltelen egy olyan embertől,

aki a Jobbik huszadik kongresszusa alatt Oláh Lajossal és Schmuck Andorral - választási megfigyelőség címszóval - a Maldív-szigeteken nyaralt.

Mint fogalmazott: Volner János nélkül is le tud zajlani egy Maldív-szigeteki választás, valószínűleg a képviselő nem véletlenül választotta ezt az utazást a Jobbik jövőjét eldöntő összejövetel helyett, ahogy az sem lehet véletlen, hogy decemberben pedig Madagaszkárra megy hasonló kiküldetésre.

"Amikor választhatok egy ilyen utazás és a pártom kongresszusa között, ahol nagyon komoly mondanivalóm van, mert nem értek egyet a vezetéssel, akkor miért a Maldív-szigeteken nyaralok ahelyett, hogy megfogalmaznám a bennem munkáló kritikákat?"

- tette föl a költői kérdést Gyöngyösi, majd hozzátette: az nem járható út, hogy egy ilyen helyzetben valaki utólag vádaskodik, amikor nem élt a párton belüli nyilvános megszólalás jogával.

Szerinte így baloldali fordulattal gyanúsítani a következetes nemzeti-néppárti politikát folytató Jobbikot, finoman szólva is ellentmondásos. Hangsúlyozta:

"Volner János emellett a NER-ből átemelt retorikával csak azért sorosozza a Jobbikot, mert az elvándorlás és a bérek felzárkóztatásának kérdésében az EP-ben beszéltünk egy nemzeti ügyről."

Gyöngyösi azt is kiemelte, hogy egy ilyen kérdésben ő a valós problémákat nézi, és nem azt, hogy kivel vitatkozik.

"Ilyen a férfiak és a nők közötti bérkülönbség kérdése is, amit az egyik panelista elmondott, de ez nem sorosizmus"

- fejtette ki Gyöngyösi Márton.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Felfüggesztették Volner János párttagságát

Volner Jánost péntek este zárták ki a Jobbik képviselőcsoportból, miután egy körlevélben rendkívüli tisztújítást kezdeményezett, ami aztán viharos gyorsasággal terjedt szét a közpénzből fenntartott fideszes sajtóval.Volner Jánossal együtt távozott Fülöp Erik és Apáti István is. Bár felszólították őket, hogy a Szent Koronára tett esküjükhöz híven adják vissza a mandátumukat, Dúró Dórához hasonlóan ezt nem tették meg.