A liberálisok összefognának Macronnal Orbánék ellen

Új mozgalom indulhat.

Verhofstadt az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) vezetője szövetséget kötne Emmanuel Macron francia elnökkel és pártjával, az En Marche-vel. Ez lenne az ellenpólusa a Orbán-Salvini fémjelezte összeborulásnak – írja a Politico.

Verhofstadt már a közös kampány lehetőségét is megemlítette, amiben Európa-párti alternatívát kívánnak mutatni, ezt egy új, közös mozgalom létrehozásával tervezi, aminek Európai Generáció lehet a neve, ez szállna szembe a "nacionalista hullámmal".

Christophe Castaner, az En Marche vezetője viszont azt mondta, hogy még nem állnak készen a szövetségkötésre. Arról is vannak információk, hogy Castaner egy nagyobb összefogást képzel el, amibe megpróbálják behúzni például a spanyol Ciudadanos (Állampolgárok) pártot is, ez azért érdekes, mert ők erősen képviselik a katalán nacionalizmust, de alapvetően középpártinak mondhatók, gazdasági liberalizmussal fűszerezve.

Orbán Viktor korábban Emmanuel Macront nevezte elsőszámú ellenfelének az EP-választás kapcsán, a francia elnök büszkén magára is vette ezt a titulust.

Macron visszaszólt Orbánnak: "szét akarja szakítani az EU-t"

A francia vezető szembeállította a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a "nacionalista és a haladáspárti jövőkép" ütközőpontjaként."Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban" - tette hozzá.Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Macron leszögezte: az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.