Ismét bocsánatot kért Ferenc pápa az írektől az egyes papok visszaéléseiért

"Az Úr kegyelmére bízom ezeket a bűnöket, és bocsánatot kérek értük."

Az egyházfő a szabadtéri mise megkezdése előtt váratlanul felolvasott egy nyilatkozatot a Phoenix parkban összegyűlt több százezer hívőnek. Az üzenetben ismételten bocsánatot kért a papok, egyházi intézmények és az írországi katolikus egyházi vezetők bűneiért, amelyeket a rájuk ruházott hatalommal visszaélve követtek el.

"Az Úr kegyelmére bízom ezeket a bűnöket, és bocsánatot kérek értük"

- mondta.

Ferenc pápa a katolikus Családok IX. Világtalálkozójára utazott szombaton Írországba, ahol ezelőtt közel négy évtizede járt katolikus egyházfő.

A misén a pápa arra kérte a hívőket, alkossanak "egységes emberi családot". A családok feladata "megbékíteni a világot Istennel, és azt tenni, amire mindig hivatottak voltak: egy egységes emberi családot alkotni, amely együtt él az igazságban, a szentségben és a békében" - mondta.

Kijelentette, hogy

"a keresztények előtt álló kihívások a maguk módján nem nehezebbek, mint amelyekkel az első ír hittérítőknek kellett szembenézniük".

Ezek közül az első nehézségként emelte ki, hogy milyen nehéz "mindig megbocsátani azoknak, akik bántaknak bennünket. Milyen kihívás mindig befogadni a migránsokat. Milyen fájdalmas tűrni a csalódást, a visszautasítást és az árulást". 

"Milyen kényelmetlen védeni a leggyengébbeket, a még meg sem születetteket vagy a legöregebbeket, akik - úgy tűnik - akadályozzák szabadságérzetünket"

- tette fel a kérdést.

Az egyházfő azt kérte ettől az ünnepségtől, hogy a családok hazatérve változzanak "a bátorság forrásává mások számára, és osszák meg velük Jézus örök életről szóló szavait".

Emlékeztetett arra, hogy az egész egyháznak a maga teljességében el kell juttatnia az örök élet szavát a világ szélére is. 

A ceremóniával véget ér Ferenc pápa programja a Családok Világtalálkozójának alkalmából. Előzőleg, vasárnap reggel rövid látogatást tett Knock kegyhelyen, Mayo megyében, és misét tartott 45 ezer zarándok előtt. Még az este találkozik az írországi püspökökkel, és utána visszatér a Vatikánba.

Különvélemény

A látogatáshoz időzítve Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatban azt követelte, hogy Ferenc pápa mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, a pápává választása óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről, de csak idén augusztusban fogadta el lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról. 

"Ferenc pápa elsőként kell, hogy jó példát mutasson bíborosoknak és püspököknek, akik elleplezték McCarrick visszaélését, és le kell mondania velük együtt"

- írta a hagyományokhoz ragaszkodó vagy ultrakonzervatív irányultságú amerikai katolikus sajtótermékekben és egy jobboldali olasz napilapban egyidejűleg közzétett iratban, de bizonyítékokkal nem állt elő.