Pálinkás József: a populizmus hosszú távon biztos, hogy nem működőképes

Az elit bunkósága az átlagembert is bunkóvá teheti.

Pálinkás az első Orbán-kormányban államtitkár és miniszter volt, 2002 után a Fidesz kulturális tagozatának alapítója és vezetője, így testközelből figyelhette a párt változását.

„Amikor a Professzorok Batthyány Körét megalakítottuk, azt hittük, a Fidesz ugyanazt a polgári ethoszt képviseli a politikában, mint ami előttünk is ideálként lebeg.”

Segíteni próbált a fiatal politikusgárdának, szerinte az első Orbán-kormány még jól dolgozott.

„A 2002-es megrendítő választási sokk, ami ezt a politikai közösséget és meghatározó egyéniségét, Orbán Viktort érte, rengeteg mindent megváltoztatott. Nyilvánvalóvá lett, hogy jelentős anyagi háttér nélkül még sikeres kormányzás esetén is nehéz nyerni.”

2003-ban az Orbánnal való beszélgetések meggyőzték, hogy a Fidesznek sokkal erősebb kapcsolatokra van szüksége a szellemi élettel, ezért született meg a kulturális tagozat. Később viszont néhány politikus szerint ez már „túl jól” működött, volt olyan, aki azt kérte, ne erőltessék nagyon ezt a dolgot.

„Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem hosszabb távon, nagyobb összefüggésben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes.”

Hatalom

Pálinkás szerint a véleményüket szabadon elmondó tudósok, értelmiségiek, vagy komplett intézmények, mint például a Magyar Tudományos Akadémia megalázásának alapvető oka, hogy

„a politikai hatalom legitim gyakorlói körül kialakult egy réteg, amely úgy véli, ő is „választást nyert”, és otromba stílusban ítélkezhet a tudományban, a művészetben, választhatja el az értékest az értéktelentől, nélkülözve mindehhez a kellő szellemi hátteret, a műveltséget, a képzettséget, az intelligenciát. Nevezhetjük ezt a középszer diadalának is.”

Pálinkás ugyanakkor azt mondja, hogy a nyílt populizmus hosszú távon nem működőképes.

„Biztos, hogy nem. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt. Amíg nem lesznek súlyosabb gazdasági problémák, amelyeket a szavazók többsége is megérez, addig hatásos lehet.”

Ha viszont előjönnek ilyen problémák, akkor kizárólag a pillanatnyi érdekeit szem előtt tartó tömeg gyorsan elfordulhat a Fidesztől. Pálinkás szerint itt jön be a tudás szerepe.

„A világban a jó életet – nem kizárólag, de nagyon nagy mértékben – a tudás teremti meg. Sem jól kormányozni, sem hatékony gazdaságot, oktatási vagy egészségügyi rendszert nem lehet működtetni a legkiválóbbak nélkül, de még a legkiválóbbak felével sem.”

Pálinkás úgy látja, társadalmi problémákhoz is vezethet az elit viselkedése:

„Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál. Ez ellen mindannyiunknak fel kell lépnünk, mindenkinek saját magán kezdenie a változtatást."

Az interjú online elérhető része itt olvasható.