OLAF-ügy: szégyenteljes bélyeget éget a nemzetközi sajtó az Orbán-kormányra

Külföldi lapok oldalain szerepel az OLAF-jelentés.

A brit napilap, a Guardian címlapon számolt be arról, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF nem hozta nyilvánosságra a jelentését, valamint, hogy kiket nevezett meg benne, de a szabálytalanságok 2011-15 közötti szerződésekre vonatkoznak, amikor Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt a cég egyik tulajdonosa. (A 24.hu tényfeltáró cikkében megírta, hogy melyek azok a tanácsadó cégek, amelyek érintettek az Elios-ügyben.)

A Guardian felidézte, hogy egyes lámpák, amelyeket az Elios szállított magyar városokba, 50 százalékkal drágábbak voltak a piaci árnál. Tiborcz nem sokkal azelőtt adta el a részesedését, hogy az OLAF vizsgálódni kezdett.

A brit lap azt is írta:

az EP-képviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az uniós források Orbán családjához, barátaihoz és támogatóihoz kerülnek, akik uniós támogatású infrastrukturális szerződéseket nyernek lényegében verseny nélkül.

Ez pedig vörös jelzés a korrupció ellen kampányolóknak. Az EP költségvetési ellenőrző bizottságát vezető német jobbközép EP-képviselő, Ingeborg Grässle azt mondta, Magyarországon vannak bizonyos specifikus problémák, amelyeket kezelni kell. Legutóbbi látogatásukkor Grässle és bizottsága arra jutott, hogy a nyilvános projektekre kiírt tenderek 36 százalékánál mindössze egy jelölt volt.

A brit napilap cikkében szóba került Mészáros Lőrinc meggazdagodása, Orbán felcsúti stadionja és kisvasútja, illet az is, hogy a miniszterelnök édesapjának cége is alvállalkozó egy uniós beruházásban.

Szombaton a New York Times közölt cikket arról, hogy a Fidesz a puha autokráciát kombinálta a „csókosok” kapitalizmusával, szélsőjobbos retorikával és egypárti politikai kultúrával. A lap összegzése szerint miközben harcos retorika megy Brüsszel ellen, az EU-s támogatásokat azért nem utasítja vissza a kormányzat. Az amerikai lapban is kitértek Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az Elios-ügyére, illetve az OLAF-jelentésre.