A nap hősei a litván szocdemek, akik a szeszfogyasztás korlátozása miatt léptek ki a kormányból

A világ legpiásabb országában. 

A nyáron elfogadott jogszabály szerint

este nyolc és délelőtt tíz között tilos szeszes italokat árusítani, az alkoholfogyasztási korhatárt pedig 18-ról 20 éves korra emelik.

Az elképzelés hatalmas társadalmi vitát váltott ki, ami egyáltalán nem meglepő. Én egyrészt annak idején biztosan barikádokat emeltem volna a Körúton, ha hasonló intézkedéssel tiltottak volna el a piálástól egyetemi éveim elején, másrészt Litvániában az ivás a nemzeti minimum egyik talapzata. 

Az országban tényleg egyre komolyabb gondot jelent az alkoholizmus. Az elmúlt évtizedben 20%-al emelkedett a szeszfogyasztás, így mára az ország lakói fejenként 18,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő italmennyiséget eresztenek le a torkukon egy esztendőben. A litvánok ezzel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint

a Föld legpiásabb nemzetének számítanak.

(Bár jó eséllyel nem javítja a statisztikát a Litvániában élő 7 százaléknyi lengyel, és 5 százaléknyi orosz sem.)

A Gazdák és Zöldek Pártja a Reuters szerint most meglehetősen nehéz helyzetbe került, hiszen az általuk vezetett kormánynak így csak 57 szavazata maradt a 141 fős törvényhozásban. Ennek ellenére ragaszkodnak az alkoholmegszorításokhoz. Hogy a heroikus, de meglehetősen sziszifuszinak tűnő küzdelem hogyan végződik, az első körben decemberben dőlhet el, amikor el kellene fogadni az ország jövő évi költségvetését.