Az óbudai Duna-parton állítják fel a kommunizmus áldozatainak emlékművét

Eredetileg a német megszállás áldozatainak emlékműve mellé került volna.

A lapnak Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnöke elmondta: a fekete márványból készült obeliszket eredetileg a belvárosi Szabadság térre tervezték, ahol a német megszállás áldozatainak emlékművével együtt a huszadik század önkényuralmi rendszereinek el nem évülhető bűneire figyelmeztetett volna. 

Jelezte, hogy már minden engedély a birtokukban volt ahhoz, hogy kezdetét vehesse a beruházás, ám az utolsó pillanatban az V. kerületi önkormányzat technikai okokra hivatkozva megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást. Ezután új helyszínt kerestek, és a "minden szempontból megfelelő és méltó helyszínt" a III. kerületben találták meg.

"Nagyon fontos, hogy az obeliszket ne dugjuk el, hiszen a célunk a figyelemfelkeltés és az emlékeztetés" - hangsúlyozta. 

A holokauszt borzalmai közismertek, ami sajnos a kommunista diktatúra rémtetteiről nem mondható el ennyire egyértelműen, pedig a vörös csillag jegyében is emberek millióit nyomorították vagy ölték meg - emelte ki. 

Elmondta, hogy a meglévő engedélyeket a helyszínváltozás miatt meg kell újítani, és új területrendezési terveket kell készíttetni. Ezért a legjobb esetben is csak jövő májusban, de sokkal valószínűbb, hogy inkább jövő ősszel lehet felavatni fel az emlékművet az idei október 25-e helyett - közölte Menczer Erzsébet, jelezve hogy a beruházás költségeit mindez nem érinti, az eredeti összegből valósítják meg a tervet.