2022-ben is marad a magas infláció Matolcsy szerint

2022-ben is marad a magas infláció Matolcsy szerint

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását - mondta az Országgyűlés szerdai ülésén Matolcsy György jegybankelnök.

Matolcsy szerint az infláció mindenkinek közellenség, de ez különösen így van a jegybank esetében. Ahogy 2021-re nem lesz igaz, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében lesz, úgy 2022-ben sem várható ez. Ennek oka elsősorban a koronavírus és a válságból való kilábalás szűk időszaka.

Idén és jövőre is 5% körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1% az előrejelzési sáv

- fogalmazott az MNB elnöke az inflációs kilátásokkal kapcsolatban. 

A Portfolio megjegyzése szerint mindez azért is érdekes, mert a legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentésben még csak 3,4-3,8 %-os előrejelzés szerepelt 2022-re. A portál szerint valószínűleg a két hét múlva megjelenő friss inflációs jelentésből idézhetett most Matolcsy György.

Az MNB addig folytatja a szigorítást, amíg nem látják, hogy az infláció a középtávú cél közelébe ér, ezért a kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódni fog. Emellett hamarosan lezárásra kerül az eszközvásárlási program is Matolcsy beszámolója szerint.