WHO: legalább félmillió életet megmentett az oltás

WHO: legalább félmillió életet megmentett az oltás

Csak Európában legkevesebb félmillió ember életét menthette meg a koronavírus elleni oltás - írta csütörtökön ismertetett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai irodája. A WHO-dokumentum szerint az oltási kampány kezdete óta egyedül a 60 évesnél idősebbek korcsoportjában, 33 európai országban 470 ezer ember életét sikerült megmenteni az oltás révén, amely segít megelőzni a legsúlyosabb tünetek kialakulását. A becslés a fiatalabb korosztályokra vonatkozó adatokat nem is tartalmaz.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A WHO összesítéséhez az európai régióhoz tartozó 53 ország közül húszból – köztük Németországból, Törökországból, Hollandiából és Oroszországból – nem álltak rendelkezésre adatok.

Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint Nagy-Britanniában 160 ezer, Franciaországban pedig 39 ezer ember életét sikerült megmenteni a védőoltásokkal.

Hans Kluge, a WHO regionális hivatalának elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a védőoltások pontosan azt teszik, amire hivatottak:

Életeket mentenek azzal, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak a betegség súlyos lefolyása, illetve az elhalálozás ellen.

„Egyes országokban az oltások nélkül kétszerese lenne a halálozási szám” – tette hozzá.

Az egyes oltóanyagok hazai hatékonyságáról csütörtökön jelent meg tudományos kutatás, a 3,7 millió magyar beoltott adatait elemző dokumentum szerint a vakcinák 9500 halálesetet előztek meg Magyarországon.

Itt a nagymintás kutatás az oltóanyagok hatékonyságáról

A koronavírus elleni vakcinák magyarországi hatékonyságáról jelent meg tanulmány a a Clinical Microbiology and Infection című neves szakmai lapban - számol be róla a Telex. A HUN-VE (Hungarian Vaccine Effectiveness, Magyar vakcinahatékonyság) című dokumentum 3,7 millió beoltott esetén vizsgálta, hogy a második dózist követő hetedik nap után regisztráltak-e fertőződést vagy elhunyt-e az illető.

Az Európai Unió lakosságának 67,7 százaléka kapott oltást eddig. Az egyes tagállamok között ugyanakkor jelentős eltérések vannak az átoltottság szintjét illetően. Portugáliában ez a mutató 86,7 százalék, de például Bulgáriában mindössze 25 százalék.

(MTI nyomán)