Nem hatott Orbán Viktor kegyelmi kérelme az Európai Bizottságra

Nem hatott Orbán Viktor kegyelmi kérelme az Európai Bizottságra

Mint arról korábban beszámoltunk, nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy függessze fel az Európai Bizottság a többek között a magyar kormány ellen is indított kötelezettségszegési eljárásokat, mert azok szerinte aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritása, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit.

Az Euronews szerint a kormányfő levele nem hatott, az Európai Bizottság elutasította Orbán Viktor kérését, a bizottság alelnöke szerint ugyanis ezeket az ügyeket nem lehet levelekkel megszüntetni.

Margaritisz Szkínász egy Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy ezeknek az eljárásoknak szigorú szabályai vannak és nem lehet politikai alapon megszüntetni őket.

"Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik" - mondta Margaritisz Szkínász. Majd hozzátette:

"Politikai okokból, vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást."