Márki-Zay szerint a voksturizmussal szervezett választási csalásra készülhet a Fidesz

Márki-Zay szerint a voksturizmussal szervezett választási csalásra készülhet a Fidesz

Ahogy arról kedden beszámoltunk, az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amellyel a Fidesz jelentősen megkönnyítette a voksturizmust, ezáltal szélesebb kapu nyílt a fiktív lakóhely-létesítések előtt a 2022-es parlamenti választás idejére. A TASZ és a Political Capital közös közleményében rámutatott, ezzel a törvénymódosítással megváltoztatják a lakóhely fogalmát, holott már a korábbi választások során is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson.

Egy új törvénnyel a Fidesz jelentősen megkönnyítette a voksturizmust a 2022-es választásra

Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jövőben ugyanis nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít és a fiktív lakcím létrehozása így nem lesz büntethető - írja a TASZ és a Political Capital közös közleményében (a teljes elemzésért KATTINTSON IDE!)

Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Híradójának ezzel kapcsolatosan kifejtette, szerinte 

a "voksturizmussal" most arra készülhet a kormány, hogy szavazókat költöztessen az úgynevezett billegő körzetekbe, amelyekben a 2022-es országgyűlési választás el fog majd dőlni.

Úgy látja, most az a kérdés, hogy a Fidesz ezzel az ellenzéket is arra akarja-e kényszeríteni, hogy a választók nagyszámú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a "fideszes szervezett csalással". Márki-Zay szerint most az ellenzéknek erre meg kell találnia a megfelelő választ, és figyelnie kell arra, hogy a Fidesz hova telepít nagyszámú szavazót, és szerinte szükséges esetben fel kell venni a versenyt "a Fidesz legaljasabb eszközeivel is".

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arra is kitért, hogy meg fogják majd nézni a választói névjegyzéket, amihez legálisan hozzá lehet férni, egyébként meg az ellenzéki önkormányzatoktól lesznek információik a tervezett csalásról. 

Nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, hiszen a Fidesznek több hónapos előnye van, mert mire ezt a törvényt meghozták, már számos következő lépést előre megterveztek

– fűzte hozzá a politikus.